Zadnji val protestov, ki traja več kot mesec dni, je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini. Foto: Reuters
Zadnji val protestov, ki traja več kot mesec dni, je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini. Foto: Reuters

"Videli smo veliko slabega ravnanja, a tudi nadlegovanja družin protestnikov," je dejala tiskovna predstavnica Urada visokega komisarja ZN-a za človekove pravice Ravina Shamdasani, ki se sklicuje na več virov.

"Posebej skrb vzbujajoč je podatek, da oblasti premikajo ranjene protestnike iz bolnišnic v centre za pridržanje in zavračajo izročitev trupel ubitih njihovim družinam," je dejala.

Sorodna novica Jeza v Iranu naj bi prežemala vse dele družbe. "Želimo biti normalna država."

Dodala je, da oblasti pogojujejo izročitev trupel in od družin zahtevajo, da ne opravijo pogreba ali govorijo z mediji. Po njenih besedah se protestnikom v pridržanju včasih tudi odreka zdravstvena oskrba, poroča Al Džazira.

V Iranu še naprej potekajo protesti po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju prejšnji mesec. Pridržala jo je t. i. moralna policija, in sicer zaradi domnevno neprimernega nošenja obvezne naglavne rute, kar je obnovilo javne izraze nasprotovanja podrejenosti žensk v državi po revoluciji leta 1979.

Al Džazira navaja, da se na družbenih omrežjih širijo posnetki protestnikov v mestu Zahedan blizu jugovzhodne meje s Pakistanom in Afganistanom, ki so v petek pozivali k smrti "diktatorja", vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja, in prostovoljne milice basidž, ki igra pomembno vlogo v zatiranju protestov.

V protestih naj bi bilo ubitih najmanj 250 ljudi. Več tisoč protestnikov je bilo aretiranih. Iranska vlada obtožuje zahodne države vmešavanja v notranje zadeve Irana.

"Danes je zadnji dan izgredov"

Medtem je poveljnik revolucionarne garde Hosein Salami protestnike opozoril, da bo sobota njihov zadnji da na ulicah. "Ne odpravite se na ulice! Danes je zadnji dan izgredov," je dejal.

Trenutni protesti naj bi bili eden največjih izzivov za klerikalno vodstvo države v zadnjih 43 letih.