V spopadih je bilo od leta 2014 ubitih 150.000 ljudi. Foto: Reuters
V spopadih je bilo od leta 2014 ubitih 150.000 ljudi. Foto: Reuters

Čeprav dogovora do roka v nedeljo zvečer ni bilo, je posebni odposlanec ZN-a za Jemen Hans Grundberg zatrdil, da si bo zanj še naprej "neutrudno prizadeval".

A kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so se strahovi, da se bo v državo vrnila vojna, po neuspešnih pogajanjih že okrepili. Hutijski uporniki, ki jih podpira Iran, so v nedeljo zvečer že tudi znova začeli grožnje proti mednarodni koaliciji, ki podpira mednarodno priznano vlado v Sani in na čelu katere so Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

Jemen krvava vojna pretresa že od leta 2015. V brutalnem nasilju je bilo ubitih več sto tisoč ljudi, milijoni pa so se znašli na robu lakote. Država se po navedbah ZN-a spopada z najhujšo humanitarno krizo na svetu.

V prekinitev ognja sta sprti strani privolili aprila. Sprva je trajala dva meseca, nato pa so jo za enako obdobje dvakrat podaljšali. Z 2. oktobrom se je iztekla in cilj ZN-a je bil, da bi jo tokrat podaljšali za pol leta in obenem sporazum o premirju razširili na nova področja.

Grundberg je med drugim želel doseči dogovor o plačah za javne uslužbence, odprtju dostopa do mesta Taiz, ki ga blokirajo uporniki, razširitvi komercialnih poletov iz prestolnice Sana in povečanju uvoza goriva skozi pristanišče Hodeida, ki je prav tako v rokah Hutijev.