Novinarka Abu Akleh je bila ubita 11. maja letos, na sebi pa je v času uboja nosila čelado in zaščitni jopič z napisom, da je novinarka. Foto: EPA
Novinarka Abu Akleh je bila ubita 11. maja letos, na sebi pa je v času uboja nosila čelado in zaščitni jopič z napisom, da je novinarka. Foto: EPA

"Obstaja velika verjetnost, da je gospo Abu Akleh po naključju zadel strel izraelskih obrambnih sil, ki je bil izstreljen proti osumljencem, ki so bili prepoznani kot oboroženi palestinski borci," je zapisala izraelska vojska v končnem poročilu preiskave.

Kot je dejal neimenovani visoki častnik izraelske vojske, ugotovitev preiskave ni nedvoumna, vendar pa "obstaja večja verjetnost", da jo je zadel napačen strel vojaka izraelske vojske, ki Abu Akleh ni prepoznal kot novinarke.

Družina ubite novinarke je v sporočilu za javnost po objavljenem poročilu izraelske vojske navedla, da Izrael do zdaj "ni hotel prevzeti odgovornosti za umor". "Še vedno smo globoko prizadeti, frustrirani in razočarani," je dejala družina in ZDA pozvala k "verodostojni" preiskavi.

Novinarka ubita med poročanjem

51-letna novinarka Abu Akleh je bila ubita med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču Dženin na območju zasedenega Zahodnega brega. Palestinsko zdravstveno ministrstvo je takrat sporočilo, da je bila ustreljena v glavo, zaradi ran pa je umrla kmalu po prihodu v bolnišnico. Ko je bila ubita, je nosila čelado in zaščitni jopič z napisom, da je novinarka.

Za njeno smrt so palestinska stran, Al Džazira in Katar obtožili izraelsko vojsko.

Da so jo ubile izraelske sile, je sklenil tudi urad ZN-a za človekove pravice, v to smer pa je pokazalo tudi več novinarskih preiskav.

ZDA so na začetku julija po pregledu krogle, ki so jim jo izročile palestinske oblasti, ugotovile, da je novinarko ubil strel iz izraelskih položajev, vendar pa naj ta ne bi bil nameren.