Mahsa Amini je bila v Teheranu na obisku sorodnikov. Foto: Reuters
Mahsa Amini je bila v Teheranu na obisku sorodnikov. Foto: Reuters

"Iransko ljudstvo je šlo na ulice, da bi se borilo za svoje temeljne pravice in človeško dostojanstvo ... in vlada je na te mirne proteste odgovorila z orožjem," je poudaril direktor nevladne organizacije Iran Human Rights s sedežem v Oslu Mahmud Amiri Mohadam. Po podatkih organizacije o protestih poročajo iz več kot 30 mest.

Medtem ko oblasti zavračajo kakršno koli vpletenost varnostnih sil v smrti protestnikov, so glede smrti treh pripadnikov varnostnih sil v mestih Tabriz, Qazvin in Mašad v sredo povedali, da so bili ubiti s streli ali z nožem. Eden je umrl med torkovimi protesti v mestu Širaz.

Po poročanju tiskovne agencije Fars je bil eden od protestnikov ubit z nožem v sredo v mestu Qazvin. Iranski predstavniki so pred tem v sredo sporočili, da je bilo od začetka protestov ubitih šest protestnikov.

Mednarodne nevladne organizacije in tudi Združeni narodi so sicer obsodili okrutno zatrtje protestov. Organizacija za človekove pravice Amnesty International med drugim omenja uporabo solzivca, vodnih topov in gumijevk, s katerimi naj bi razgnali protestnike.

Mahsa Amini. Foto: Reuters
Mahsa Amini. Foto: Reuters

Oblasti so uvedle tudi stroge omejitve pri uporabi interneta. Blokirale so dostop do družbenega omrežja Instagram in aplikacije za klepete Whatsapp, ki ju prebivalci najbolj pogosto uporabljajo, saj so v državi v zadnjih letih že blokirali številna družbena omrežja, med njimi Facebook, Telegram, Twitter in Tiktok.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija zanika pretepanje

Proteste je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini, kurdskega dekleta iz severozahodnega mesta Saqez, ki jo je 13. septembra med družinskim obiskom v iranski prestolnici Teheran aretirala moralna in verska policija zaradi njene "neislamske" obleke – ker ni "pravilno" nosila hidžaba, ki je zapovedan po strogih islamskih pravilih oblačenja v Iranu, in jo odpeljala na policijsko postajo.

V priporu je omedlela in bila tri dni v komi, preden je v petek umrla v bolnišnici.

Načelnik teheranske policije Hosein Rahimi je v ponedeljek njeno smrt označil za "nesrečen dogodek" in zavrnil obtožbe, da jo je policija v priporu pretepala ali z njo slabo ravnala. Aktivisti medtem trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, kar oblasti zanikajo in so obljubile preiskavo.

Mahsin oče Amjad Amini je v pogovoru za BBC oblasti obtožil laganja in dejal, da mu ne dovolijo vpogleda v obdukcijsko poročilo. prav tako ga niso spustili k hčerki.

Ob tem je zanikal, da bi imela kakršnekoli težave z zdravjem, zaradi katerih bi lahko prišlo do nenadne odpovedi srca, prav tako pa je zatrdil, da je vedno nosila dolga, "spodobna" oblačila. Dejal je tudi, da je neki očividec družini povedal, da jo je policija v pridržanju pretepla.

Protesti so se začeli takoj po njeni smrti, sprva zadržano, nato pa so se razširili po vsej državi v okoli 15 mest, od Teherana do svetega šiitskega mesta Kom. Nekatere protestnice so pred vzklikajočo množico v znak protesta snele naglavne rute in jih zažgale v kresovih ali pa so si simbolično odrezale lase.

Nasilno zatrtje protestov v Iranu