Zbralo se je več deset tisoč ljudi. Foto: EPA
Zbralo se je več deset tisoč ljudi. Foto: EPA

V Jeruzalemu so se protestniki z baklami sprehodili mimo izraelskega parlamenta, nato pa so se odpravili proti osrednji avtocesti, ki vodi v mesto in za dve uri ustavili promet. Policija pa je proti protestnikom uporabila vodni top, vendar, kot poroča BBC, policija na protestnike ni brizgala vode, ampak močno smrdečo tekočino, katere vonja se je težko znebiti.

Protestniki nasprotujejo vladi Benjamina Netanjahuja, ki je po njihovem mnenju kriva za to, da palestinsko gibanje Hamas v Gazi še vedno zadržuje nekaj več kot 130 talcev. Družine talcev v izraelskih mestih so pod sloganom "Pripeljite jih nazaj" sicer protestirale vsak dan v preteklem tednu.

Družine in prijatelji talcev se bojijo, da bo še več talcev umrlo, če se bo vojna nadaljevala.

Protestniki trdijo, da je bil nedeljski protest, ki se ga je udeležilo več deset tisoč ljudi, najbolj množičen od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze 7. oktobra.

Več kot sto protestnikov se je medtem utaborilo pred parlamentom v Jeruzalemu, kjer so tudi postavili šotore. Gre za štiridnevno protestno akcijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V izraelskih napadih na Gazo je bilo od začetka vojne ubitih skoraj 33.000 Palestincev, ranjenih pa več kot 75.000.

Protestniki zahtevajo, da vlada s Hamasom doseže nov dogovor o izpustitvi talcev, Netanjahu pa vztraja pri vojaških rešitvah konflikta.

Netanjahuju operirali kilo

Iz Netanjahujevega urada so medtem sporočili, da je premier prestal operacijo kile. Operacija je bila uspešna, Netanjahu pa se dobro počuti, so po operaciji v nedeljo zvečer še sporočili iz njegovega urada.

Po umiku izraelske vojske od bolnišnice ostale le ruševine