"Rusko-savdsko usklajevanje vidimo kot nujen element za zagotavljanje varnosti na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki," je dejal Putin. Izrazil je prepričanje, da bo brez sodelovanja Savdske Arabije težko doseči pošteno in dolgoročno rešitev katere koli izmed težav v regiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin in kralj Savdske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud. Putin je
Ruski predsednik Vladimir Putin in kralj Savdske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud. Putin je "naftno kraljevino" obiskal prvič po letu 2007. Foto: EPA

Kralj Salman: Cenimo dejavno vlogo Rusije
Savdski kralj Salman je poudaril, da Savdska Arabija ceni dejavno vlogo Rusije v regiji in svetu ter dodal, da je Riad zavezan sodelovanju z ruskim vodstvom pri vseh vprašanjih. Pri tem je poudaril, da lahko "njihova rešitev" pomaga krepiti varnost, stabilnost in mir, prispeva k boju proti terorizmu in ekstremizmu ter omogoči gospodarsko rast.

Pogovori o Siriji, Perzijskem zalivu, palestinsko-izraelskem konfliktu in o ceni nafte
Pogovori dveh voditeljev v Riadu so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass namenjeni razmeram v Siriji, Perzijskem zalivu, palestinsko-izraelskemu konfliktu, pa tudi usklajevanju ukrepov za stabilizacijo cen nafte.

Ruska in savdska delegacija med pogovori. V ruski delegaciji je bil tudi čečenski vodja Ramzan Kadirov. Foto: EPA
Ruska in savdska delegacija med pogovori. V ruski delegaciji je bil tudi čečenski vodja Ramzan Kadirov. Foto: EPA

Putin upa na nov zagon v dvostranskih odnosih
Putin je izrazil upanje, da bo njegov obisk v Savdski Arabiji dal novega zagona dvostranskemu sodelovanju med državama in pohvalil rast trgovske menjave. Poudaril je tudi, da je bil ustanovljen rusko-savdski gospodarski svet, ki združuje predstavnike večjih podjetij obeh držav.

Spomnil je tudi, da bo Savska Arabija naslednje leto predsedovala skupini G20. "Na vrhu v Osaki smo imeli zelo plodne pogovore s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom in se dogovorili za podaljšanje poslov v formatu OPEC+ s ciljem stabilizacije globalnega naftnega trga," je po poročanju Tass še dejal Putin.

Putin v Savdski Arabiji prvič po letu 2007