Na shodu v Teheranu se je zbrala večtisočglava množica ljudi. Foto: Reuters
Na shodu v Teheranu se je zbrala večtisočglava množica ljudi. Foto: Reuters

Zadnji dve leti so se v Iranu strmoglavljenja šaha Mohameda Reze Pahlavija leta 1979 zaradi omejitev ob pandemiji novega koronavirusa spominjali predvsem tako, da so se po ulicah večjih mest vozili z avtomobili ali motorji in glasno hupali.

Letos so se kljub nizkim temperaturam številni Iranci peš odpravili na ulice Teherana ter se z zastavami in transparenti zbrali na trgu Azadi (Svoboda), eni od največjih znamenitosti prestolnice. Ob slovesnosti na glavnem trgu v Teheranu so bile razstavljene balistične rakete in brezpilotna letala Shahed-136.

Raisi je v svojem govoru množici dejal, da so se ljudje zbrali v velikem številu, da bi obnovili svojo "zvestobo revoluciji". "Takšna obljuba zvestobe je veliko večja od glasovanja o zaupanju v Islamsko republiko," je zatrdil.

Predsednik je razglasil zmago nad protesti, ki v državi potekajo od sredine septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini. Mlada Kurdinja je umrla v priporu po aretaciji zaradi domnevne kršitve iranskega kodeksa oblačenja za ženske.

"Sovražnikom sporočam: želite slišati besedo ljudstva? To je veliko iransko ljudstvo," je dejal Raisi, zbrana množica na trgu v Teheranu pa je odgovarjala z vzkliki "smrt Ameriki" in "smrt Izraelu".

Shod v prestolnici je spremljala razstava iranske oborožitve. Foto: Reuters
Shod v prestolnici je spremljala razstava iranske oborožitve. Foto: Reuters

"Ženske ste spremenili v blago"

Kot poroča Al Džazira, je Raisi ponovil vladne obtožbe, da za protesti stojijo zahodne države, ki jim ni uspelo ustaviti napredka Irana, zaradi česar so zatekle k "projektu kaosa", ki so ga poskušale izvesti že v Iraku in Afganistanu. Po njegovih besedah ne gre za vprašanja žensk ali človekovih pravic, ampak skuša sovražnik vzeti neodvisnost mirnega življenja iranskega ljudstva.

V odgovoru na kritike zahoda, da Iran krši človekove pravice in pravice žensk, je predsednik dejal, da so Iranci bolj poklicani za kritiziranje obnašanja zahoda. "Ženske uporabljate kot orodje in ste jih spremenili v blago, medtem ko propagirate najbolj podle oblike nespodobnosti, kot je homoseksualnost," je dejal.

Zahod je obtožil, da ustvaril, podpiral in oborožil skrajno skupino Islamska država, medtem ko se je Iran boril proti njenim pripadnikom.

Od začetka protestov, ki predstavljajo enega največjih izzivov za islamsko republiko od njene ustanovitve, je umrlo najmanj 528 ljudi, skupno naj bi jih bilo aretiranih skoraj 20.000.