Leta 1999 je Louisa Akavi prejela najvišjo mednarodno nagrado na področju zdravstvene nege, Florence Nightingale Medal. Foto: Reuters
Leta 1999 je Louisa Akavi prejela najvišjo mednarodno nagrado na področju zdravstvene nege, Florence Nightingale Medal. Foto: Reuters

"Danes uradno prosimo za informacije o treh svojih sodelavcih, ki so jih leta 2013 ugrabili v Siriji. Potem ko je IS v Siriji izgubil zadnja ozemlja, smo presodili, da je zdaj čas, da spregovorimo o tem," je sporočil vodja operacij pri Mednarodnem odboru Rdečega križa Dominik Stillhart. Šlo naj bi za najdaljšo ugrabitev v 156-letni zgodovini organizacije.

V prvi podrobni izjavi o ugrabitvi so sporočili, da so Louiso Akavi, Alaja Radžaba in Nabila Bakdunesa ugrabili med potovanjem v pokrajino Idlib. O ugrabitvi doslej niso javno govorili, da ne bi ogrozili življenja 62-letne medicinske sestre, saj kot so poudarili, imajo dokaze, da je bila Akavijeva ujetnica IS-ja, da je vmes preživela nekaj časa v Raki in da je bila konec leta 2018 še živa. Usoda sirskih voznikov, ki sta dostavljala humanitarno pomoč, ni znana.

Upanje, da je Akavijeva živa, še vedno obstaja

"Zadnjih pet let in pol je bilo za družine treh ugrabljenih kolegov izjemno težak čas. Louisa je sočutna humanitarna delavka, Ala in Nabil pa sta predana sodelavca naše ekipe, ki je dostavljala pomoč. Pozivamo, naj se oglasi, kdor koli ima kakršne koli informacije. Če so še vedno v ujetništvu, pozivamo k takojšnji brezpogojni izpustitvi. Svojim kolegom želimo sporočiti, da smo jih ves čas iskali in se še vedno na vso moč trudimo, da bi jih našli. Veselimo se dneva, ko se bomo ponovno videli," je dodal Stillhart.

"V zadnjih petih letih sta novozelandska vlada in Rdeči križ izhajala iz tega, da je Akavijeva še živa. In to upanje še vedno obstaja," je sporočil novozelandski zunanji minister Winston Peters. Pristavil je, da je posebna novozelandska enota občasno obiskala Sirijo zato, da poišče in skuša domov pripeljati Akavijevo. Ljudje, ki bežijo z zadnjih ozemelj IS-ja, so dejali, da so jo videli in da še vedno dela kot medicinska sestra, toda nihče ne more vedeti, kaj je doživela in kakšno je njeno duševno stanje, poroča BBC.

Za sabo ima že 17 misij

Akavijeva je za Rdeči križ delala že od konca 80. let prejšnjega stoletja. Ko so jo ugrabili, je bila v konvoju, ki je zdravstvenim ustanovam v Idlibu na severozahodu Sirije dostavljal dodatno opremo in zdravila. Konvoj so ustavili oboroženi moški in ugrabili sedem ljudi. Štiri od njih so izpustili naslednji dan. Sodelovala je že v 17 terenskih misijah, med drugim je delovala na kriznih območjih v Bosni in Hercegovini, Somaliji in Afganistanu. Leta 1996 je preživela napad na poslopje Rdečega križa v Čečeniji, ko je bilo ubitih šest njenih sodelavcev.