Predsednik Irana Hasan Rohani se je ostro odzval na ameriško potezo. Foto: EPA
Predsednik Irana Hasan Rohani se je ostro odzval na ameriško potezo. Foto: EPA

"Kdo ste vi, da lahko revolucionarne institucije označujete za teroriste?" je v govoru, ki ga je predvajala iranska televizija, vprašal Rohani. Na slovesnosti ob dnevu jedrske tehnologije, ki je v Iranu praznik, je predsednik tudi odločno stopil v bran revolucionarni gardi, ki je iranska elitna vojaška enota. Kot je dejal, je garda sila, ki se vse od svoje ustanovitve leta 1979 bori proti terorizmu.

Ostri odzivi Teherana na ameriško potezo

Ameriške sile pa po besedah Rohanija na drugi strani vedno neposredno ali posredno sodelujejo s terorističnimi skupinami ali v terorističnih dejanjih: "Teroristične skupine želite uporabiti kot orodje proti narodom v regiji (...) vi ste vodja svetovnega terorizma."

"Kdo propagira ali spodbuja terorizem v današnjem svetu? Kdo je želel Islamsko državo uporabiti kot orodje?" se je še vprašal Rohani in dodal, da ZDA nudijo zatočišče vodjem te džihadistične organizacije: "Še zdaj Amerika skriva vodje IS-ja, še zdaj ni pripravljena povedati vladam v regiji, kje se skrivajo vodje IS-ja."

V parlamentu vzkliki "smrt Ameriki"

Sorodna novica Trump iransko revolucionarno gardo označil za teroristično

Da bodo ZDA uvrstile iransko revolucionarno gardo na seznam terorističnih organizacij, je v ponedeljek sporočil ameriški predsednik Donald Trump. S tem je želel vladi v Teheranu poslati jasen signal, da ima "njihovo podpiranje teroristov resne posledice". To je prvič, da ZDA na seznam terorističnih organizacij uvrščajo vojaško enoto kakšne druge države. Odločitev pomeni, da lahko vsakogar, ki bo sodeloval z iransko revolucionarno gardo, v ZDA doleti zaporna kazen.

Teheran se je že v ponedeljek odzval na ameriško odločitev in ameriške sile označil za teroristične. Iranski poslanci so v torek ob začetku zasedanja parlamenta vzklikali "smrt Ameriki!". Številni so tudi nosili uniforme revolucionarne garde in ji s tem izkazovali podporo. Predsednik parlamenta Ali Laridžani pa je ameriško odločitev označil za "višek neumnosti in neznanja".