Raisi je veljal za konservativnega politika z dobrimi odnosi s Kitajsko in Rusijo. Foto: Reuters
Raisi je veljal za konservativnega politika z dobrimi odnosi s Kitajsko in Rusijo. Foto: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Raisija označil za "pravega domoljuba", tako Raisija kot Amirabdolahiana pa za "prava, zanesljiva prijatelja Rusije". "Njuna vloga pri krepitvi vzajemno koristnega rusko-iranskega sodelovanja in zaupanja vrednega partnerstva je neprecenljiva," je dejal. Nato se je oglasil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da je bil Raisijev prispevek k iransko-ruskim odnosom "neprecenljiv".

Sožalje je izrazil tudi kitajski predsednik Ši Džinping. "Njegova tragična smrt je velika izguba za iranski narod, kitajski narod pa je izgubil dobrega prijatelja," je Šijeve besede povzel tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pekingu Vang Venbin.

Izrazi sožalja prihajajo tudi iz Turčije. Tamkajšnji zunanji minister Hakan Fidan je dejal: "Od trenutka, ko smo izvedeli za nesrečo, smo bili v stiku z iranskimi oblastmi, uporabili smo vsa sredstva za pomoč pri reševanju. Ustrezne institucije, vključno z našim obrambnim ministrstvom in organom za nesreče, so storile vse, kar je bilo v njihovi moči, vendar žal nismo slišali dobrih novic," je dejal Fidan.

V Pakistanu so ob Raisijevi smrti razglasili dan žalovanja, je sporočil tamkajšnji premier Šebaz Šarif, zastave pa bodo v znak spoštovanja do njega in "bratskega Irana" plapolale na pol droga. "V imenu vlade in prebivalcev Pakistana izražam globoko sožalje iranskemu narodu ob tej strašni izgubi. Veliki iranski narod bo to tragedijo premagal s svojim pogumom," je zapisal Šerif.

Sorodna novica Po smrti Ebrahima Raisija v Iranu petdnevno žalovanje. Začasni predsednik je postal Mohber.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je prav tako poslal sožalje Irancem in ob tem označil Raisija za "izjemnega voditelja, branilca suverenosti svojega naroda in brezpogojnega prijatelja Venezuele".

Sirski predsednik Bašar Al Asad je izrazil solidarnost Sirije s Teheranom in svojci umrlih v helikopterski nesreči. "S pokojnim predsednikom smo si skupaj prizadevali, da strateški odnosi med Sirijo in Iranom vedno uspevajo," je zapisal.

Iz Izraela so medtem sporočili, da niso bili vpleteni v nesrečo, v kateri je umrl Raisi in še osem drugih potnikov na krovu helikopterja.

Indijski premier Narendra Modi je zapisal, da je pretresen zaradi Raisijeve smrti, a da bo "njegov prispevek h krepitvi dvostranskih odnosov med Indijo in Iranom vedno ostal v spominu".

Zunanje ministrstvo Belorusije je navedlo, da smrt Raisija ni izguba le za Irance, saj je bil tudi pravi prijatelj Belorusije.

Rože pred iranskim veleposlaništvom v Moskvi. Foto: Reuters
Rože pred iranskim veleposlaništvom v Moskvi. Foto: Reuters

Sožalje tudi iz Washingtona

Ob smrti iranskega predsednika in članov njegove delegacije so uradno sožalje izrazile tudi ZDA, a to po zatrjevanju Washingtona ne spreminja "temeljnega stališča" do Irana. Obrambni minister Lloyd Austin je ob tem presodil, da smrt iranskega predsednika ne bo imela širšega vpliva na varnost v regiji. "Medtem ko Iran izbira novega predsednika, znova potrjujemo svojo podporo iranskemu ljudstvu in njegovemu boju za človekove pravice in temeljne svoboščine," je v izjavi za javnost dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da je Iran zaprosil Washington za pomoč po strmoglavljenju helikopterja, a ZDA pomoči niso mogle zagotoviti predvsem zaradi logističnih razlogov.

Bela hiša je sporočila, da je imel Raisi "krvave roke", ker je podpiral skrajne skupine v regiji. "Brez dvoma je bil to človek, ki je imel veliko krvi na rokah," je dejal tiskovni predstavnik John Kirby.

Nekdanji veleposlanik Milan Jazbec o Iranu po Raisiju

Bruselj moral pojasnjevati sožalje

Tudi v Bruslju so izrazili sožalje zaradi smrti Raisija in drugih predstavnikov Irana. "V mislih smo z njihovimi družinami," je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "EU izraža iskreno sožalje ob smrti predsednika Raisija in zunanjega ministra Abdolahiana ter drugih članov njune delegacije in posadke v nesreči helikopterja," je na omrežju X še zapisal Michel.

Sožalje je družinam žrtev in prizadetim državljanom Irana izrazil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Njuna sporočila so na družbenih omrežjih sprožila plaz ogorčenja politikov in drugih. Kritike so na omrežju X med drugim označili s ključnikom NotInMyName (ne v mojem imenu).

Michelova tiskovna predstavnica je v odzivu na kritike pojasnila, da je sporočilo sožalja ob prezgodnji smrti del skupne mednarodne prakse dialoga tudi z državami z drugačnimi stališči. Dejala je še, da je vzdrževanje dialoga z Iranom ključno, da bi se izognili regionalnemu zaostrovanju in ohranili stabilnost v regiji.

Sveče pred iranskim veleposlaništvom v Bagdadu. Foto: Reuters
Sveče pred iranskim veleposlaništvom v Bagdadu. Foto: Reuters

Predsednica vlade v Rimu Giorgia Meloni pa je na televiziji izrazila solidarnost z iransko vlado in iranskim ljudstvom. "V tem trenutku iranske oblasti govorijo o nesreči in ne omenjajo možnosti zarote," je dejala in dodala, da zaradi smrti Raisija ne pričakuje sprememb v iranski notranji ureditvi.

Odziv je prišel tudi iz Pariza. "Francija izreka sožalje Islamski republiki Iran zaradi smrti predsednika Ebrahima Raisija, zunanjega ministra Hoseina Amirabdolahiana in tistih, ki so ju spremljali," je sporočilo francosko zunanje ministrstvo in sožalje namenilo tudi družinam žrtev.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je v odzivu izrazil sožalje družinama iranskega predsednika in zunanjega ministra, vladi in iranskemu ljudstvu. Kot je danes v New Yorku sporočil njegov tiskovni predstavnik, je Guterresa novica razžalostila.

Hamas in Hezbolah hvalita podporo odporniškim skupinam

Palestinsko gibanje Hamas je izrazilo "sožalje in solidarnost" z iranskim vrhovnim verskim voditeljem Alijem Hamenejem in iranskim ljudstvom za "veliko izgubo". "Prepričani smo, da bo Islamska republika Iran zmogla premagati posledice te velike izgube. Prijateljski iranski narod ima starodavne institucije, ki so se sposobne spopasti s to hudo preizkušnjo," so sporočili. Dodali so, da cenijo Raisijevo "podporo palestinskemu odporu in njegova neutrudna prizadevanja za solidarnost" s Palestinci od začetka vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi oktobra lani.

Mohamed Ali Al Huti, vodja jemenskega hutijevskega vrhovnega odbora, je prav tako izrazil sožalje in dodal, da bo "iransko ljudstvo po božji volji še naprej vztrajalo pri zvestih voditeljih".

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah žaluje za Raisijem kot "zaščitnikom odporniških gibanj". V sporočilu za javnost je poudarilo, da so poznali Raisija že dalj časa in da je bil "trden podpornik in neomajen zagovornik naših ciljev". V Libanonu so zaradi Raisijeve smrti razglasili tridnevno žalovanje.

V Iranu petdnevno žalovanje za predsednikom Raisijem