Sojuz je poletel iz Bajkonurja v kazahstanski stepi. Foto: Reuters
Sojuz je poletel iz Bajkonurja v kazahstanski stepi. Foto: Reuters

Ruska raketa Sojuz je sicer davi v vesolje ponesla skupno 17 vesoljskih sond. Največja med njimi je prav iranski satelit Hajam, ki so ga poimenovali po perzijskem astronomu Omarju Hajamu in ga je Rusija zgradila po naročilu Irana.

Po pisanju ameriškega dnevnika Washington Post lahko satelit naredi posnetke Zemlje v visoki ločljivosti. Z njim bo Iran močno okrepil svoje vojaške zmogljivosti v Perzijskem zalivu, v prihodnjih mesecih pa naj bi ga Rusija uporabljala v vojni v Ukrajini, je prejšnji teden še pisal časopis.

Iranska vesoljska agencija je sicer te navedbe v nedeljo zavrnila in zatrdila, da bo islamska republika imela nadzor nad satelitom "od prvega dne". Dodali so, da zaradi kodirnega algoritma nobena tretja država ne bo imela dostopa do informacij, ki jih bo poslal satelit.

Namen uporabe Hajama je po navedbah Teherana nadzor iranskih meja, povečanje kmetijske proizvodnje in nadzor vodnih virov ter opazovanje naravnih nesreč.

Roskozmos je ob tem še sporočil, da bodo preostale manjše vesoljske sonde, ki jih je Sojuz danes ponesel v vesolje, krožile v Zemljini orbiti, zgradile pa so jih ruske univerze, podjetja in neprofitne organizacije.