Savdska Arabija je lani usmrtila 139 ljudi, poroča Human Rights Watch, ki se sklicujejo na podatke notranjega ministrstva. Foto: EPA
Savdska Arabija je lani usmrtila 139 ljudi, poroča Human Rights Watch, ki se sklicujejo na podatke notranjega ministrstva. Foto: EPA

Ljudje, ki so jih v torek usmrtili, so bili med drugim obsojeni vzpostavitve terorističnih celic in sprejemanja teroristične ideologije ter ubijanja pripadnikov varnostnih sil in napadov nanje. Obsojeni so bili tudi sodelovanja s strankami, ki delujejo proti interesom države, so po navedbah uradne savdske tiskovne agencije navedli na ministrstvu.

Obsodbe sta potrdila tako prizivno kot vrhovno sodišče. Ministrstvo je ob tem posvarilo, da se Savdska Arabija ne obotavlja pri odvračanju tistih, ki želijo "škodovati njeni varnosti in stabilnosti". Kazni so bile izvedene na več lokacijah, med drugim tudi v glavnem mestu Riadu, Meki in Medini.

Kako so usmrtitve izvršili, niso pojasnili. Običajno sicer to storijo z obglavljanjem z mečem ali tako, da obsojence ustrelijo, poroča DPA. Je pa savdska tiskovna agencija potrdila, da so eno osebo tudi križali. Križanje po usmrtitvi izvedejo za dejanja, ki jih oblasti označijo za najhujša. Leta 2018 so križali moškega, ki je bil obsojen, da je zabodel žensko do smrti, hkrati pa je bil obsojen poskusa uboja še ene osebe, poroča BBC.

Lani 139 usmrtitev

Po podatkih človekoljubne organizacije Amnesty International je bil med usmrčenimi tudi moški, ki je bil ob aretaciji star le 16 let. AI dodaja, da je bilo med usmrčenimi vsaj 14 ljudi, ki so bili zaradi sodelovanja na protivladnih demonstracijah obsojeni kaznivih in nasilnih dejanj.

Savdska vlada sicer ne objavlja uradne statistike o številu usmrtitev, ki jih izvede, vendar državni mediji pogosto poročajo o njih. Po podatkih nevladne organizacije Human Rights Watch so lani v tej kraljevini na Arabskem polotoku na podlagi izjav notranjega ministrstva usmrtili 139 ljudi, večinoma zaradi umorov ali zločinov, povezanih z mamili. AI medtem poroča, da so lani usmrtili 149 ljudi, letos pa do zdaj 104.