Foto: AP
Foto: AP

Yasser al-Arawi je bil kriv obkladanja ženske z obscenimi opazkami in obsojen na osem mesecev zaporne kazni. Ob tem so ga oblasti še oglobile s kaznijo v višini 1170 evrov.

Zakon, ki uravnava področje spolnega nadlegovanja, je bil dopolnjen pred letom dni in zdaj omogoča, da se imena in kazni kršiteljev objavlja v lokalnih časnikih.

Sodniki so presojali, ali "resnost zločina in njegove posledice za družbo" tak korak upravičujejo. Dopolnilo zakona so v konservativni kraljevini pozdravili številni, češ da je bil že skrajni čas za to, poroča BBC.

Zakon, ki je stopil v veljavo leta 2018, je že tako predvideval za kršitelje zaporno kazen do dveh let in globo v višini do 23.700 evrov. Večkratnim kršiteljem grozi do pet let zapora in globa v višini do 70.000 evrov.

Kljub tem pravnim korakom pa se nekatere Savdijke pritožujejo, da oblasti še vedno ne počnejo dovolj, da bi naredile konec nadlegovanju, v savdski družbi pa se za spolna nadlegovanja pogosto krivi žrtve, za katere bo v primeru prijave večja verjetnost, da bodo kaznovane, kot pa da bodo prijeti storilci.