Scholz ob prihodu v Džedo. Foto: Reuters
Scholz ob prihodu v Džedo. Foto: Reuters

Nemškega kanclerja, ki ga je spremljala številna delegacija, je na letališču v Džedi na obali Rdečega morja sprejel guverner regije Meka, princ Khalid bin Faisal Al Saud. Nato se je Scholz sešel še s savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom.

Scholz išče rešitve na področju energentov v Evropi, potem ko si je stara celina s sankcijami Rusiji priprla pipico. Vendar pa se Scholz spopada s težavnim diplomatskim lovljenjem ravnotežja, saj bo moral premagati precejšnje ideološke razlike z gostitelji, zlasti glede človekovih pravic.

TotalEnergies vložil 1,5 milijarde dolarjev v katarski plin

Francosko podjetje TotalEnergies je podpisalo sporazum o naložbah za širitev proizvodnje naravnega plina v Katarju v času, ko si Evropa obupano prizadeva najti nove vire energije, da bi zamenjala ruske. Katarski minister za energijo Saad Šerida Al Kaabi je ob boku direktorja TotalEnergies Patricka Pouyanne napovedal, da bo imel francoski energetski gigant 9,3-odstotni delež v projektu in postal prvi tuji partner v tej sekciji.

Srečanje Scholza s savdskim kronskim princem v tem pogledu velja za posebej občutljivo. Še pred kratkim je princ na Zahodu veljal za izobčenca zaradi umora savdskega novinarja Džamala Hašokdžija leta 2018.

Nemška vlada je takrat nemudoma odločno obsodila umor novinarja, svojega stališča pa zdaj ne namerava prilagajati ali spreminjati. "Razpravljali smo o vseh vprašanjih, povezanih z državljanskimi in človekovimi pravicami. Lahko ste prepričani, da nič, kar bi bilo treba izreči, ni ostalo neizrečeno," je dejal kancler novinarjem po pogovorih v Džedi.

Nemčija za nove tehnologije

Nemške oblasti si sicer zlasti želijo razširiti sodelovanje na področju novih tehnologij, kot je zeleni vodik, proizveden iz obnovljivih virov energije, ki bi ga Nemčija lahko v velikih količinah uvažala iz zalivskih držav. Kancler pa si bo prizadeval tudi za okrepitev političnega sodelovanja z regionalnimi silami, ki jih na drugi strani nagovarjata Rusija in Kitajska.

Scholz se bo zvečer odpravil naprej v Združene arabske emirate, kjer se bo v nedeljo dopoldne sešel s predsednikom šejkom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom. Pozneje istega dne pa bo kancler odpotoval še v Katar, kjer se bo pogovarjal z emirjem šejkom Tamimom bin Hamad Al Tanijem.