Ši Džinping ob pristanku v Riadu. Kitajski predsednik je na
Ši Džinping ob pristanku v Riadu. Kitajski predsednik je na "epohalnem" obisku Bližnjega vzhoda, napovedujejo se številni sporazumi z zalivskimi državami. Foto: Reuters

Peking je Šijev obisk v Riadu označil za največjo kitajsko diplomatsko pobudo v arabskem svetu doslej. Obisk se je zgodil v času, ko se odnosi med Savdsko Arabijo in ZDA ohlajajo.

Kronski princ Mohamed bin Salman naj bi Šiju pripravljal razkošno dobrodošlico, drugačno od skromnega sprejema ameriškega predsednika Joeja Bidna julija letos.

Kitajski obisk v arabskem svetu kot "epohalni mejnik"

Poleg dvostranskih pogovorov s Savdsko Arabijo ima Ši Džinping na sporedu tudi širše srečanje z zavezništvom šestih zalivskih držav in udeležbo na vrhu arabskih voditeljev.

Kitajsko zunanje ministrstvo je Šijevo udeležbo na vrhu označilo za "epohalni mejnik v zgodovini razvoja kitajsko-arabskih odnosov". Tiskovni predstavnik Mao Ning je sporočil, da Peking upa na sprejetje "odločne izjave o krepitvi enotnosti in sodelovanja".

Sporazumi v vrednosti 30 milijard dolarjev

Kitajska delegacija naj bi ta teden v Riadu podpisala dogovore v vrednosti 30 milijard dolarjev, je sporočila savdska državna tiskovna agencija SPA. Podpisali naj bi tudi sporazume z drugimi arabskimi državami.

Kitajska bo po napovedih Savdski Arabiji pomagala tudi pri infrastrukturnih in tehnoloških potrebah pri načrtih za diverzifikacijo gospodarstva v času, ko se svet počasi umika od porabe fosilnih goriv.

Kitajska je največja porabnica energije na svetu, Savdska Arabija pa največja proizvajalka nafte. Foto: Reuters
Kitajska je največja porabnica energije na svetu, Savdska Arabija pa največja proizvajalka nafte. Foto: Reuters

"Savdska Arabija bo ostala zanesljiv energetski partner"

Gospodarska velesila Kitajske je sicer trenutno največja svetovna porabnica energije in glavni trgovinski partner zalivskih proizvajalk nafte in plina. Savdska Arabija je njen glavni dobavitelj nafte, državno podjetje Saudi Aramco ima letne dobavne pogodbe s številnimi kitajskimi rafinerijami.

Savdski minister za energetiko princ Abdulaziz bin Salman je Šiju že zagotovil, da bo Savdska Arabija ostala zaupanja vreden in zanesljiv energetski partner Kitajske. Sodelovanje med največjo porabnico in največjo proizvajalko nafte bo po njegovih besedah tudi pomagala ohraniti stabilnost na svetovnem trgu.

Kdo bo prevzel glavno vlogo pri varnostni Savdske Arabije?

Savdska Arabija in zalivski zavezniki so že sporočili, da bodo širili partnerstva v imenu gospodarskih in varnostnih interesov. Savdska Arabija namreč postopno umikanje ZDA z Bližnjega vzhoda po pisanju Reutersa odjema kot krhanje varnostnih jamstev.

ZDA so sicer zaskrbljene zaradi naraščajoče vpliva Kitajske na Bližnjem vzhodu. Washington je bil desetletja glavni varnostni porok Savdske Arabije in ostaja njen glavni dobavitelj orožja. Washington je že izrazil pomisleke nad kitajskimi infrastrukturnimi projekti v Zalivu.

Kitajska naj bi na drugi strani ponujala gospodarsko sodelovanje brez političnih pričakovanj, ki so skrhala odnose z Američani. Ti so denimo kronskega princa neposredno okrivili za umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija v na konzulatu v Carigradu.

"Peking ne obremenjuje svojih partnerjev z zahtevami ali političnimi pričakovanji in se vzdrži vmešavanja v njihove notranje zadeve," je pred obiskom Šija zapisal savdski kolumnist Abdulrahman Al Rašed v savdskem časniku Asharq Al-Awsat. Kitajska na drugi strani sicer vzdržuje dobre odnose tudi z Iranom, velikim nasprotnikom Savdske Arabije v regiji.