Foruma v Pekingu so se udeležili voditelji, ministri in diplomati arabskih držav. Foto: Reuters
Foruma v Pekingu so se udeležili voditelji, ministri in diplomati arabskih držav. Foto: Reuters

"Vojna se ne sme nadaljevati v nedogled. Pravica ne more biti večno nedostopna," je v nagovoru delegacijam na forumu za sodelovanje med Kitajsko in arabskimi državami dejal Ši in dodal, da je takojšnja prekinitev ognja prednostna naloga Pekinga.

"Glavna prednostna naloga zdaj je takojšnja prekinitev ognja, da bi se izognili širjenju spopadov, vplivu na regionalni mir in stabilnost ter preprečili še bolj resno humanitarno krizo," je dejal Ši, ki je izrazil pripravljenost na sodelovanje z Egiptom pri prizadevanjih za "čimprejšnje, celovito, pravično in trajno rešitev palestinskega vprašanja".

"Bližnji vzhod je dežela s širokimi možnostmi za razvoj, a na njej še vedno divja vojna," je dejal kitajski predsednik, ki si po svojih besedah prizadeva za krepitev sodelovanja z arabskimi državami kot model ohranjanja svetovnega miru in stabilnosti.

"Zaradi nemirnega sveta je medsebojno spoštovanje način za življenje v harmoniji, pravičnost in pravica pa sta temelja trajne varnosti," je dejal voditelj azijske velesile.

A po njegovih besedah razvoj območja ovira vojna, zato je kitajski voditelj pozval k "široko in učinkovito zasnovani" mirovni konferenci za razrešitev bližnjevzhodne krize in znova podprl rešitev dveh držav.

Foruma se udeležuje več arabskih voditeljev, med njimi tudi egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi, ki je mednarodno skupnost med drugim pozval, naj prepreči prisilno razseljevanje prebivalcev Gazi in jim zagotovi prepotrebno humanitarno pomoč.

Širjenje vpliva na območju

Kitajska ohranja dobre odnose z Izraelom, vendar hkrati že desetletja podpira Palestino in se zavzema za rešitev dveh držav. V zadnjih letih si intenzivno prizadeva tudi za poglabljanje odnosov z arabskimi državami.

V zadnjem času Kitajska vse bolj krepi svoj diplomatski vpliv v regiji in je aprila gostila prve pogovore na kitajskih tleh med dolgo sprtima palestinskima gibanjema Hamas in Fatah z namenom "promocije sprave znotraj palestinskih skupin".

Lani je odmevalo posredovanje Pekinga pri pomembnem spravnem dogovoru med Iranom in Savdsko Arabijo, ki sta po več letih sovražnosti znova vzpostavila diplomatske stike.

Po mnenju analitikov skuša Kitajska izkoristiti vojno v Gazi za krepitev svojega položaja v regiji, pri čemer svoja prizadevanja za končanje te vojne usmerja proti neaktivnosti ZDA pri reševanju krize.

"Peking vidi sedanji konflikt kot zlato priložnost za kritiko dvojnih standardov Zahoda na mednarodnem prizorišču in pozivanje k alternativnemu svetovnemu redu," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala analitičarka pri Evropskem svetu za zunanje odnose Camille Lons. "Ko je govor o vojni v Gazi, govori širšemu občinstvu in uokvirja konflikt okoli nasprotja med Zahodom in svetovnim Jugom," je še pojasnila.