Posledice napada na taborišče Maram. Foto: EPA
Posledice napada na taborišče Maram. Foto: EPA

Približno 30 raket je bilo usmerjenih v zahodna območja Idliba, vključno z improviziranim taboriščem za razseljene družine Maram.

Opozicijska Sirska civilna zaščita, organizacija, znana kot Bele čelade, poroča, da je bilo napadenih najmanj šest taborišč, ranjenih naj bi bilo 75 ljudi.

Nemški portal Deutsche Welle medtem navaja provladno radijsko postajo Šam FM, ki poroča, da so vladne sile napadle položaje skupine Hajat Tahrir al Šam, povezane z Al Kaido. To je najmočnejša oborožena skupina v Idlibu. V napadih so sodelovala sirska in ruska letala, poroča Šam FM.

Uporniki so odgovorili z napadi na vladne položaje s topništvom in raketami, je sporočil Observatorij, organizacija s sedežem v Združenem kraljestvu, ki dogajanje v Siriji dokumentira od začetka vojne leta 2011.

Idlib, kjer živi okoli tri milijone ljudi, pri čemer jih je polovica razseljenih, je zadnje večje oporišče oboroženih upornikov proti sirskim oblastem.

Vladne sile, ki jih podpira Rusija, so leta 2019 sprožile obsežno ofenzivo na tem območju. ZN je zaskrbljen za varnost tamkajšnjih civilistov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na tem območju prevladuje džihadistična skupina Hajat Tahrir al Šam (HTS), ki jo vodijo nekdanji pripadniki Al Kaide, dejavne pa so tudi druge uporniške skupine.

Po podatkih Observatorija je raketno obstreljevanje izbruhnilo dan po tem, ko je v obstreljevanju skupine, povezane s HTS-jem, umrlo pet pripadnikov sirskih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.