Foto: AP
Foto: AP

Po navedbah posebne poročevalke ZN-a Mary Lawlor pet pripornikov zadržujejo v samicah daljša časovna obdobja, pri tem pa jim izklapljajo klimatske naprave in zračenje, tako da dosegajo temperature v celicah tudi več kot 40 stopinj Celzija. Ob tem so tudi zakrili okna, da bi zapornikom onemogočili dnevno svetlobo.

Lawlorjeva je pozvala, naj zapornike, ki so v zaporu že osem let, nemudoma izpustijo. Oblasti Združenih arabskih emiratov na navedbe ne odgovarjajo, navaja BBC.

Mohamed Al Mansoori, Hasan Mohamed Al Hamad, Hadif Rashed Abdulah Al Owais, Ali Saeed Al Kindi in Salim Hamdoon Al Shahi so del t. i. skupine UAE94, ki jo sestavlja 94 odvetnikov, univerzitetnih predavateljev in študentov, ki so jih julija 2013 obsodili na deset let zapora zaradi domnevnega državnega prevrata.

Njihove kazni so bile "nesorazmerno stroge", Lawlorjeva pa meni, da jih že v osnovi ne bi smeli aretirati, češ da so zgolj legitimno izvajali svoboščine, do katerih so upravičeni vsi ljudje. ZN opozarja, da obtoženi med sojenjem niso imeli ustrezne pravne pomoči.

Po arabski pomladi leta 2011 so Združeni arabski emirati močno pritisnili na islamiste, ki so jih obtožili, da so del islamistične skupine Al Islah, ki naj bi imela povezave z Muslimansko bratovščino, ki je načrtovala strmoglaviti vlado. V ZAE so politične stranke in protesti prepovedani.