Protestniki so napadali vozila palestinskih varnostnih sil, ki jih obtožujejo kolaboracije z izraelskim okupatorjem. Foto: Reuters
Protestniki so napadali vozila palestinskih varnostnih sil, ki jih obtožujejo kolaboracije z izraelskim okupatorjem. Foto: Reuters

Razmere v mestih Nablus in Dženin so vse bolj napete. Palestinci so tarče skoraj vsakodnevnih racij izraelske vojske, prihaja do spopadov z vse bolje oboroženimi palestinskimi borci, nadzor palestinskih samoupravnih oblasti pa je vse manjši.

Od januarja je bilo na Zahodnem bregu, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, ubitih več kot 90 Palestincev, tako borcev kot civilistov. Večinoma so jih ubile izraelske okupacijske sile. Racije so pogostejše od aprila, po valu smrtonosnih napadov v Izraelu, v katerih je bilo ubitih 18 ljudi.

Kot poroča BBC, naj bi bila ponedeljkova racija poskus palestinskih samoupravnih oblasti povrniti nadzor v središču Nablusa. Aretirali so dva pripadnika gibanj. Eden od njiju je Musab Štajeh, ki ga je gibanje Hamas označilo za svojega višjega člana. Večkrat so ga aretirale izraelske sile, leta 2020 ga je Izrael dodal na svoj seznam najbolj iskanih ljudi.

Pripadniki palestinskih varnostnih sil. Foto: Reuters
Pripadniki palestinskih varnostnih sil. Foto: Reuters

Številni Palestinci na zasedenih ozemljih palestinsko samoupravno oblast, ki izvaja delni nadzor na manjšem delu okupiranega Zahodnega brega, obtožujejo, da sodeluje z okupatorjem. V skladu s sporazumi iz Osla iz devetdesetih let namreč obstaja dogovor o varnostnem sodelovanju med Izraelom in takrat novo ustanovljeno palestinsko samoupravno oblastjo, v kateri ima glavno besedo gibanje Fatah, glavni tekmec Hamasa.

Racija je povzročila oborožen spopad. Med poznejšimi protesti je bil ubit 53-letni Firas Jaiš, ki naj bi bil le mimoidoči. Predstavniki palestinskih oblasti so dejali, da na območju ni bilo pripadnikov palestinskih varnostnih sil in da ni jasno, kako je 53-letnik umrl.

Streljanje je bilo slišati tudi v središču mesta, kjer so protestniki zahtevali izpustitev zapornikov, vozila palestinskih varnostnih sil pa so napadali s kamenjem.

Župan Nablusa se srečuje s predstavniki palestinskih gibanj pri poskusu, da bi vzpostavil mir.
Novi spopadi predstavljajo dodatno poslabšanje razmer na Zahodnem bregu, kjer so številni prebivalci nezadovoljni tudi s palestinskih vodstvom. Eden od uslužbencev samoupravne oblasti je posvaril pred "državljansko vojno", če ne bo vzpostavljen mir.

Izrael in ZDA vse bolj pritiskajo na palestinsko samoupravno oblast, da povrne nadzor na severu Zahodnega brega, ta pa opozarja, da Izrael s svojimi racijami spodkopava njeno avtoriteto.