Foto: EPA
Foto: EPA

Pogovori naj bi potekali še ta teden, in sicer v Katarju.

"To, kar bomo razpravljali v prihodnjih dneh, ne zadeva jedrske razsežnosti, temveč obstoječe razlike in odpravo sankcij. Upam, da bodo iz teh pogovorov izšli pozitivni rezultati," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Said Hatibzadeh in pri tem dodal, da če bo Washington prišel z odgovori, se bodo pogovori hitro in uspešno končali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogajanja med Iranom in ZDA bodo ločena od širših pogovorov na Dunaju, je v soboto na obisku v Teheranu povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell.

ZDA so leta 2018 pod vodstvom nekdanjega predsednika Donalda Trumpa enostransko odstopile od jedrskega sporazuma, uradno znanega kot skupni celovit načrt ukrepanja (JCPOA). ZDA so zatem še okrepile sankcije proti Iranu, ta pa je pozneje začel opuščati zaveze iz sporazuma.

Iran se s svetovnimi silami že dlje časa pogaja o oživitvi sporazuma, ki je Teheranu v zameno za omejitev jedrskega programa ponudil omilitev sankcij. V pogajanjih neposredno sodelujejo Iran ter Francija, Nemčija, Združeno kraljestvo, Rusija in Kitajska, posredno pa tudi ZDA.

Pogajanja so bila marca blizu konca, a so zastala, kot poroča Reuters, predvsem zaradi zahteve Irana, da se Islamska revolucionarna garda umakne z ameriškega seznama terorističnih organizacij.

Prejšnji teden sta Reutersu iranski in evropski predstavnik dejala, da je Iran opustil zahtevo po umiku garde z omenjenega seznama, a nekaj zahtev še ostaja, vključno z zahtevo po umiku sankcij.