Judovski ultranacionalisti med pohodom po okupiranem delu Jeruzalema. Foto: Reuters
Judovski ultranacionalisti med pohodom po okupiranem delu Jeruzalema. Foto: Reuters

Izraelske oblasti so med pripravami na pohod mobilizirale 3200 pripadnikov represivnih organov, ponekod v mestu pa je izbruhnilo nasilje.

Več tisoč judovskih Izraelcev je z izraelskimi zastavami korakalo po Vzhodnem Jeruzalemu in vzklikalo "smrt Arabcem".

Shoda sta se udeležila tudi izraelski finančni minister Bezalel Smotrič, ki je marca dejal, da "palestinsko ljudstvo ne obstaja", in minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir, ki je bil v Izraelu leta 2007 obsojen rasističnega hujskanja proti Palestincem in podpore teroristične organizacije. Ben-Gvir je zbranim sporočil: "Jeruzalem je za vedno naš."

Njihova pot je potekala tudi skozi muslimansko četrt starega mestnega jedra v okupiranem delu mesta. V vzhodnem delu mesta živi večina palestinskega prebivalstva Jeruzalema po njihovem izgonu iz zahodne polovice mesta med nakbo, etničnim čiščenjem Palestincev z ozemlja današnjega Izraela v letih okoli njegovega nastanka.

Napadi na Palestince in novinarje

Portal Middle East Eye poroča, da so policisti in udeleženci pohoda napadli Palestince in tuje novinarje. BBC poroča, da je skupina ultranacionalistov nanje metala kamne, palice in steklenice. Najmanj dva novinarja sta bila zadeta v glavo in poškodovana.

Več udeležencev pohoda je imelo črne zastave skrajno desničarske skupine Lehava, Palestincem pa so sporočali "vaša vas bo zažgana".

Izraelske okupacijske oblasti so odredile zaprtje trgovin Palestincev, nekateri Palestinci so se za zaprtje zaradi varnosti odločili sami, poroča Al Džazira. Zaprlo naj bi se najmanj 1400 trgovin.

Prizor s t. i. pohoda zastav. Foto: Reuters
Prizor s t. i. pohoda zastav. Foto: Reuters

Hasan Omar Al Hroub, lastnik trgovine z oblačili v starem mestnem jedru, je dejal, da se je odločil za zaprtje trgovine v četrtek, da bi se izognil nadlegovanju in nasilju.

"Star sem 70 let, kako naj se uprem okupaciji? Kako naj se uprem njihovim zastavam? Ali takšnim ljudem," je dejal.

V jutranjih urah je več sto Judov, med njimi tudi člani vlade in parlamenta, obiskalo Tempeljski grič oziroma Haram al Šarif, ki je sveti kraj tako za Jude kot za muslimane, saj je tam mošeja Al Aksa.

Zunanje ministrstvo Jordanije je obisk Tempeljskega griča obsodilo in ga označilo za provokativnega in nesprejemljivega, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Judovski ultranacionalisti s t. i. pohodom zastav vsako leto zaznamujejo obletnico "ponovne združitve" Jeruzalema po izraelski okupaciji vzhodnega dela mesta med šestdnevno vojno leta 1967. Vzhodni Jeruzalem, ki si ga je Izrael nezakonito priključil, ostaja pod izraelsko vojaško okupacijo.

Streljanje na protestnike v Gazi

Medtem so izraelske sile s pravim strelivom in solzivcem streljale na Palestince, ki so se v Gazi zbrali na protestu proti pohodu ultranacionalistov v Vzhodnem Jeruzalemu. Pri tem so ranile več ljudi.

Gaza je tako kot Vzhodni Jeruzalem in Zahodni breg pod izraelsko okupacijo od leta 1967.