Donald Trump in Benjamin Netanjahu sta se sešla v Washingtonu. Foto: Reuters
Donald Trump in Benjamin Netanjahu sta se sešla v Washingtonu. Foto: Reuters

Trump, ki je pred tem že priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preselil ameriško veleposlaništvo, je ob podpisu dejal, da bi se to moralo zgoditi že pred desetletji. Poudaril je, da vezi med ZDA in Izraelom niso bile še nikoli tako trdne. Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, pozneje pa si jo je tudi uradno priključil, česar mednarodna skupnost ne priznava.

Sirija: Trump krši mednarodno pravo
Po mednarodnem pravu je Golanska planota del Sirije. Damask je v odzivu sporočil, da Trump s tem priznanjem izraelske suverenosti nad Golansko planoto zelo očitno krši mednarodno pravo in ustanovno listino Združenih narodov. Na sirskem zunanjem ministrstvu so ocenili, da gre za agresivno potezo Trumpa, ki nima nobene pravne avtoritete, da legalizira okupacijo Golanske planote.

Na Trumpovo potezo so se odzvali tudi v Moskvi in ocenili, da bi to lahko prineslo nov val napetosti na Bližnjem vzhodu. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova je izrazila obžalovanje zaradi te poteze.

Zaradi izstreljene rakete Netanjahu skrajšal obisk
Analitiki sicer menijo, da skuša Trump tako zavezniku pomagati do zmage na volitvah 9. aprila, med drugim zato, da se lahko skupni pritisk na Iran nemoteno nadaljuje. Netanjahu se je ameriškemu predsedniku "iskreno zahvalil" za podpis in za "vso podporo" ter razglasil, da gre za "res velik in zgodovinski dan".

V Washingtonu poteka konferenca največjega proizraelskega lobija Ameriško-izraelskega odbora za politično akcijo (AIPAC). Trump je Netanjahuja sprejel v Beli hiši, torkova večerja pa je odpovedana, pa tudi premierjev govor na AIPAC-u. Pred Netanjahujevim obiskom Bele hiše je namreč iz Gaze priletela raketa na izraelsko ozemlje. Izrael je odgovoril z bombardiranjem Hamasovih tarč, premier pa je sporočil, da se zaradi izbruha nasilja po srečanju s Trumpom vrača domov.

Izraelsko letalstvo je izvedlo več napadov na cilje v Gazi. Foto: Reuters
Izraelsko letalstvo je izvedlo več napadov na cilje v Gazi. Foto: Reuters

"Zaradi varnostnih incidentov sem se odločil, da prekinem svoj obisk v ZDA. Čez nekaj ur se bom srečal s predsednikom Trumpom in se takoj zatem vrnil v Izrael, da bi natančno vodil operacije," je v videoposnetku, ki ga je izdal njegov urad, dejal Netanjahu in dodal: "Zgodil se je kriminalni napad na državo Izrael in mi se bomo odzvali s silo."

Trump: Izrael ima pravico, da se brani
Izrael je po napadu zaprl vse mejne prehode z območjem Gaze. Vojska je odgovornost pripisala palestinskemu gibanju Hamas. Kot je sporočila, je Hamas raketo izstrelil z območja mesta Rafah na jugu Gaze, zadela naj bi hišo v bližini Tel Aviva, ranjenih pa naj bi bilo sedem ljudi. Napovedala je, da bo na območje Gaze poslala dve dodatni enoti, in sicer pehotno in oklepno brigado, vpoklicala pa je tudi omejeno število rezervistov za posebne naloge.

Popoldne je izraelsko letalstvo izvedlo več napadov na cilje v Gazi. Da napadi potekajo, je oznanil kar Netanjahu na srečanju s Trumpom, ki je pristavil, da ima Izrael vso pravico, da se brani. Izraelska letala so uničila stavbo v Gazi, kjer naj bi imel Hamas svoj tajni štab za varnostne in obveščevalne dejavnosti. Napadena je bila tudi stavba zavarovalnice Multasim, ki naj bi bila povezana s Hamasom. Za zdaj ni poročil o morebitnih žrtvah teh izraelskih napadov.