Posledice izraelskega napada na Rafo. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada na Rafo. Foto: Reuters

"Vojna v Gazi je že povzročila nevarno širjenje konfliktov v sosednjih državah. Globoko me skrbi, da bi lahko vsaka iskrica v tem sodu smodnika povzročila veliko eksplozijo. To bi lahko imelo posledice za vse države na Bližnjem vzhodu in tudi širše," je Türk dejal na zasedanju Sveta ZN-a za človekove pravice.

Dejal je, da je zaradi več kriznih situacij, ki se med seboj prekrivajo, nevarnost širjenja spopadov v regiji zelo realna. "Vojaško zaostrovanje na jugu Libanona med Izraelom, gibanjem Hezbolah in drugimi oboroženimi skupinami je skrb vzbujajoče," je ocenil.

Poleg tega je sporočil, da je bilo v Libanonu od 7. oktobra lani, ko je izbruhnil konflikt v Gazi, ubitih skoraj 200 ljudi, okoli 90.000 pa jih je notranje razseljenih. Veliko škode so utrpele tudi zdravstvene ustanove, šole in druga pomembna infrastruktura.

"Incidente in napade, v katerih so bili ubiti civilisti, tudi otroci, reševalci in novinarji, je treba v celoti raziskati. Nujno je treba storiti vse, kar je mogoče, da bi se izognili širjenju konflikta v regiji," je še dejal visoki komisar ZN-a za človekove pravice.

V izraelskih napadih na Gazo je od 7. oktobra umrlo že več kot 30.000 ljudi, največ žensk in otrok. Foto: Reuters
V izraelskih napadih na Gazo je od 7. oktobra umrlo že več kot 30.000 ljudi, največ žensk in otrok. Foto: Reuters

Nov napad na tovornjak s humanitarno pomočjo

Po poročanju palestinskih medijev so izraelske sile znova streljale na tovornjak, ki je v Gazi razdeljeval humanitarno pomoč, umrlo je najmanj devet Palestincev. Po poročanju portala Al Džazira je vojska napadla tovornjak s humanitarno pomočjo v mestu Dejr el Bala. Pri tem je bilo ubitih devet ljudi, več je tudi ranjenih. Neka priča je dejala, da je bil na poti do vodnjaka, ko so na območje prileteli izstrelki, nato pa so v hipu okoli ležala trupla. "Na tovornjaku je bila pomoč, v njem pa prostovoljci civilisti, ki so peljali hrano razseljenim Palestincem. Napad se je zgodil v t. i. varnem območju v Dejr el Bali," je dodal vir.

V nedeljo naj bi se zgodil še en podoben dogodek, ko naj bi izraelska vojska napadla čakajoče na pomoč v mestu Gaza. Izraelska vojska obtožb ni komentirala.

V izraelskih zračnih napadih na stanovanjsko sosesko v mestu Rafa je ponoči umrlo najmanj 13 Palestincev. Novi napadi izraelske vojske so se zgodili tudi na Zahodnem bregu. V begunskem taborišču v Ramali je vojska po sporu ubila 16-letnega Palestinca.

Izraelski napadi na Gazo so po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje v Gazi zahtevali že 30.410 življenj, večinoma žensk in otrok. V Gazi vlada veliko pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin.

Pogovori o premirju še niso obrodili sadov. Foto: Reuters
Pogovori o premirju še niso obrodili sadov. Foto: Reuters

Harris: Nobenih izgovorov

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je medtem na dogodku v Alabami najostreje med vsemi ameriškimi politiki do zdaj kritizirala Izrael, ker v Gazo ne spusti več humanitarne pomoči. Poudarila je, da Palestinci v enklavi stradajo in da bi moral Izrael občutno povečati pomoč za enklavo. "Zaradi izjemnega trpljenja v Gazi mora priti do takojšnjega premirja za najmanj šest tednov. Dogovor bo rešil talce in priskrbel pomembno količino pomoči. Hamas trdi, da želi prekinitev ognja. Dogovor je na mizi in Hamas ga mora sprejeti," je med obiskom Alabame dejala podpredsednica ZDA.

Opozorila je, da v Gazi ljudje stradajo, in poudarila, da mora izraelska vlada bistveno povečati pretok pomoči. "Nobenih izgovorov. Odpreti mora dodatne mejne prehode in ne sme uvajati nepotrebnih omejitev za razdeljevanje pomoči," je v doslej najostrejši kritiki Izraela, ki jo je izrekla ameriška vlada, dejala Harris. "Umrlo je preveč nedolžnih Palestincev. Ljudje, ki so le želeli priti do hrane za svoje družine, potem ko na sever Gaze več tednov ni prišla nobena pomoč, so naleteli na strele in kaos," je dejala o četrtkovem nasilju pri razdeljevanju pomoči v Gazi.

Vendar pa je ponovila, da mora biti grožnja, ki jo palestinsko islamistično gibanje Hamas predstavlja izraelski varnosti, odstranjena.

Kamala Harris je pozvala k takojšnjemu premirju in Izrael kritizirala zaradi nezadostne humanitarne pomoči Gazi. Foto: Reuters
Kamala Harris je pozvala k takojšnjemu premirju in Izrael kritizirala zaradi nezadostne humanitarne pomoči Gazi. Foto: Reuters

Harris se bo v ponedeljek v Beli hiši sestala z izraelskim ministrom brez resorja Benijem Gancem, voditeljem sredinske Stranke narodne enotnosti, ki je po oktobrskem napadu Hamasa na Izrael vstopila v Netanjahujevo krizno vlado narodne enotnosti.

Harris zahtevala prekinitev spopadov v Gazi

V Kairu nadaljevanje pogovorov

V Kairu pa skušajo ameriški in katarski posredniki s sprtima stranema doseči dogovor o šesttedenski prekinitvi ognja. Izraelskih pogajalcev v nedeljo ni bilo, saj Hamas ni prinesel zahtevanega seznama izraelskih talcev. Predstavniki Hamasa so odgovorili, da to zaradi izraelskega bombardiranja Gaze ni mogoče. "Zaradi izraelskih napadov in zapore je nemogoče vedeti, kdo je še vedno živ in kdo ne. Talci so na različnih območjih v različnih skupinah. Tudi zato smo pozvali k premirju, da bi lahko zbrali podatke," je za BBC dejal visoki predstavnik Hamasa.

Egiptovski pogajalci so nato v ponedeljek sporočili, da je bil dosežen "opazen napredek" v pogajanjih s predstavniki Hamasa. Dodali so, da se trudijo na vso moč, da bi premirje v Gazi dosegli do ramazana.

V Gazi ponovno številne žrtve izraelskega obstreljevanja