Trenutek, ko sta bili zraketirani poslopji na severu Sirije. Foto: Reuters/turška vojska
Trenutek, ko sta bili zraketirani poslopji na severu Sirije. Foto: Reuters/turška vojska

V operaciji, ki so jo poimenovali Krempljev meč, so napadli oporišča Kurdske delavske stranke (PKK), ki jo Turčija označuje za teroristično skupino, ter sirske kurdske oborožene skupine YPG, ki jo ima Ankara za podaljšek PKK-ja. "Zaklonišča, bunkerji, jame, predori in skladišča teroristov so bili uspešno uničeni," je sporočil turški obrambni minister Hulusi Akar. Z ministrstva so sporočili, da so napadli 89 tarč.

"Napočil je čas za obračun," je davi tvitnilo turško obrambno ministrstvo in ob tem objavilo fotografijo letala, ki vzleta ponoči. "Za zahrbtne napade lopovov je treba odgovarjati," je dodalo.

Pozneje so na Twitterju sporočili, da so v napadih uničili oporišča teroristov. Objavo so opremili s posnetkom, na katerem je videti izbiro tarče iz zraka in kmalu zatem eksplozijo na tleh.

Turška agencija Andolu poroča, da so bili v pokrajini Kilis ranjeni en turški vojak in dva policista, potem ko je padla raketa blizu mejnega prehoda Turčije s Sirijo.

Tiskovni predstavnik sirskih Kurdov je dejal, da sta bili zadeti dve vasi, v katerih bivajo notranje razseljeni prebivalci, poroča BBC.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu je Turčija v sirskih pokrajinah Alep in Hasake izvedla več kot 20 napadov. Organizacija je še sporočila, da je bilo v napadih ubitih najmanj šest pripadnikov kurdskih Sirskih demokratičnih sil (SDF). Kurdske sile so sporočile, da je bilo med tarčami turških napadov tudi mesto Kobane na severovzhodu Sirije. V SDF-u so napovedali, da se bodo maščevali za današnje turške napade.

Turčija je oporišča kurdskih upornikov napadla, potem ko je PKK-ju pripisal odgovornost za bombni napad v središču Carigrada prejšnji teden, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, 81 pa jih je bilo ranjenih. PKK in YPG zanikata odgovornost za napad. Turška policija je v povezavi z eksplozijo aretirala več deset ljudi, pet ljudi so v povezavi z napadom v Carigradu aretirali tudi v Bolgariji.