Prizorišče napada na turške diplomate v Erbilu. Foto: Reuters
Prizorišče napada na turške diplomate v Erbilu. Foto: Reuters

V sredinem strelskem napadu na uslužbence turškega konzulata v restavraciji v Erbilu na severu Iraka je umrl turški vicekonzul v iraški delno avtonomni regiji. Po navedbah policije sta umrla še dva človeka.

Turčija je odgovornost za napad pripisala Delavski stranki Kurdistana (PKK) in odgovorila z letalskimi napadi na njene lokacije. PKK je odgovornost za strelski napad na turške diplomate zavrnil.

"Sprožili smo celovito letalsko operacijo na Kandil in zadali težek udarec teroristični organizaciji," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal turški obrambni minister Hulusi Akar.

Sorodna novica Napad na turške diplomate v iraškem Kurdistanu

Po njegovih navedbah so uničili skladišča z orožjem, namestitvene zmogljivosti in zaklonišča.
"Naš boj proti terorju se bo nadaljeval z okrepljeno odločnostjo, dokler ne bo onemogočen zadnji terorist in bo kri naših mučenikov maščevana," je še poudaril obrambni minister.

Turčija na severu Iraka vse od maja izvaja kopensko in letalsko ofenzivo proti oporiščem PKK-ja, iz katerega so na začetku meseca sporočili, da je bil v turških napadih ubit eden od njihovih vodij.

Regionalno vlado delno avtonomnega Kurdistana v Iraku trenutno vodi Demokratska stranka Kurdistana (KDP), s katero ima Turčija dobre politične in trgovinske odnose, poroča Al Džazira.

Kurdske oblasti za napad sumijo Kurda iz Turčije

Kurdske oblasti v Iraku so danes sporočile, da je za napad osumljen Kurd iz Turčije, 27-letni Mazloum Dag. Protiteroristična enota v Erbilu je za njim objavila tiralico in pozvala prebivalce, naj jim posredujejo informacije o osumljencu.

Turška tiskovna agencija Anadolu je poročala, da gre za brata Dersima Daga, člana turške prokurdske Ljudske demokratične stranke (HDP). Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan drugo največjo opozicijsko stranko v državi pogosto obtožuje, da je povezana s PKK-jem.