Izraelske sile so povzročile ogromno škodo. Razrile so ceste in prekinile dobavo elektrike in vode. Foto: Reuters
Izraelske sile so povzročile ogromno škodo. Razrile so ceste in prekinile dobavo elektrike in vode. Foto: Reuters

Reutersova novinarja sta videla konvoje izraelskih vojaških vozil, ki so ponoči zapuščali Dženin, kar naj bi bil znak, da se je končala obsežna operacija, ki je trajala dva dni.

Ubitih je bilo 12 Palestincev, od tega najmanj pet borcev, in izraelski vojak. Palestinsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je ranjenih več kot 140 ljudi, od tega 40 kritično.

Gibanje Islamski džihad je sporočil, da so štirje ubiti njegovi borci, peti je Hamasov pripadnik. Status drugih žrtev ni jasen.

Pogreba Palestincev, ki so bili ubiti v največji izraelski vojaški operaciji na Zahodnem bregu v dveh desetletjih, se je danes v Dženinu udeležilo več tisoč ljudi.

Pogrebni sprevod se je začel ob vhodu v begunsko taborišče pri Dženinu, kjer živi približno tretjina prebivalcev mesta, od koder so trupla ubitih odnesli v mošejo in nato na pokop. Nekateri v množici, ki so jo večinoma sestavljali moški, so nosili palestinske zastave. Slišati je bilo tudi strele v zrak.

Rakete iz Gaze, izraelsko bombardiranje

Napad na begunsko taborišče, kjer živi okoli 14.000 ljudi, ki so bili pregnani s svojih domov ob nastanku Izraela leta 1948, in njihovi potomci, se je začel v ponedeljek, izraelska vojska pa je uporabila več kot 1000 vojakov, tudi posebne enote, oklepna vozila in brezpilotna letala.

Med umikom izraelskih sil je bilo v Dženinu še slišati eksplozije, poročalo se je o streljanju blizu bolnišnice.

Nekaj ur po umiku so Palestinci iz okupirane Gaze izstrelili pet raket proti Izraelu, je sporočila izraelska vojska. Vse rakete so prestregli, poročil o žrtvah ni.

Izraelska letala so nato bombardirala Gazo, domnevno Hamasovo podzemno poslopje za izdelavo orožja.

Dženin. Foto: Reuters
Dženin. Foto: Reuters

MSF: Izraelske sile napadle bolnišnico

Zdravniki brez meja (MSF) so sporočili, da so izraelske sile izstrelile solzivec v bolnišnico Halil Sulejman, kjer je delalo njihovo osebje. Izraelska vojska je odvrnila, da nima podatkov, da bi njeni pripadniki streljali blizu bolnišnice, a da so izvedli zračni napad na oborožene Palestince, ki so zavzeli položaje na pokopališču in ogrožali umikajoče izraelske vojake.

Palestinski minister za zdravje Maj Al Kaila pa je izraelske vojake obtožil, da so streljali na Palestince na dvorišču javne bolnišnice. Vojska je to zanikala in dodala, da "teroristične organizacije izkoriščajo civilna območja za skrivališče".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da so končali operacijo v Dženinu, dodal pa je, da ni šlo za enkraten ukrep.

V begunskem taborišču in delu mesta okoli njega še vedno ni elektrike in vode, potem ko so izraelski buldožerji razkopali ceste in presekali kable in glavno vodovodno cev.

Izraelska vojska je sporočila, da je odkrila podzemne zaloge razstreliva, predor pod mošejo, zasegla naj bi 1000 kosov orožja in aretirala 30 ljudi.

Medtem je palestinski Rdeči polmesec sporočil, da je iz taborišča evakuiral 500 družin oziroma 3000 ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da palestinska reševalna vozila niso mogla priti do poškodovanih ljudi, tudi tistih v kritičnem stanju.

V mestu se je sicer danes začela akcija odstranjevanja ruševin in popravljanja poškodovanih električnih in vodovodnih napeljav ter druge uničene infrastrukture. Po navedbah palestinske tiskovne agencije Wafa je bilo v izraelski operaciji uničenih veliko avtomobilov in več cest.

ZDA podprle Izrael, EU zaskrbljen

ZDA, glavni podpornik Izraela, so to državo pri njenem napadu na begunsko taborišče na okupiranem območju podprle, češ da gre za samoobrambo. EU je sporočil, da je močno zaskrbljen zaradi stopnjevanja nasilja, ZN pa je opozoril na obseg vojaške operacije.

Združeni arabski emirati so zahtevali zasedanje Varnostnega sveta za zaprtimi vrati, Savdska Arabija in Bahrajn sta obsodila izraelsko operacijo.

Dženin leži na severu Zahodnega brega, ki je skupaj z Gazo pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.