Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz Abasovega urada so sporočili, da je umrl po zapletih v povezavi s covidom-19. Erekat, ki so mu leta 2017 presadili pljuča, se je leta boril s pljučno fibrozo. V bolnišnico so ga sprejeli 18. oktobra, umrl pa je po odpovedi več organov.

Abas je smrt "brata in prijatelja, velikega borca" Erekata obžaloval kot "veliko izgubo za Palestino in palestinski narod". Poudaril je, da so globoko užaloščeni ob njegovi izgubi, še posebej "ob težkih okoliščinah za palestinske cilje". Razglasil je tridnevno žalovanje; palestinske zastave bodo razobešene na pol droga.

Zastave na pol droga. Foto: Reuters
Zastave na pol droga. Foto: Reuters

Erekat, akademik in pisec, ki je svojo odlično angleščino pogosto začinil s humorjem, je bil v vseh palestinskih pogajalskih skupinah z Izraelom od leta 1991, z izjemo tistih, na katerih so se v tajnosti dogovorili o sporazumih iz Osla v letu 1993.

Dolgoletni pogajalec

Bil je dolgoletni arhitekt pogajanj, katerih cilj je bilo končanje izraelsko-palestinskega konflikta. Sodeloval je na propadlem vrhu v Camp Davidu julija 2000 in pogovorih v Washingtonu septembra 2010, ki so se ustavila zaradi gradenj izraelskih naselbin. Bil je tudi glavni pogajalec v letu 2014, ko je ameriški predsednik Barack Obama skušal znova zagnati mirovni proces.

Leta 2003 je bil imenovan za vodjo pogajalcev PLO-ja. S položaja je kratko odstopil leta 2011 zaradi "odgovornosti za krajo dokumentov iz njegovega urada", ki jih je označil za ponarejene. Gre za t. i. palestinske papirje, okoli 1600 dokumentov o pogovorih z Izraelom med letoma 1999 in 2010.

Ti so pokazali, da so bili palestinski pogajalci, med njimi tudi Erekat, pripravljeni na pomembno popuščanje brez zagotovil Izraela pri tako pomembnih vprašanjih, kot so status Vzhodnega Jeruzalema in usoda palestinskih beguncev. Objava v palestinski javnosti ni povzročila večjega razburjenja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Blizu tudi Arafatu

Rodil se je v Jeruzalemu leta 1955 in odraščal v senci izraelske zmage nad arabskimi sosedami v šestdnevni vojni leta 1967. Oče štirih otrok si je vse življenje prizadeval za rešitev izraelsko-palestinskega konflikta. Dolgo se je zavzemal za uveljavitev rešitve dveh držav, Izraela in Palestine, ki pa je vse bolj ogrožena zaradi širjenja izraelskih naselbin, občasnega nasilja, zastoja v mirovnih pogajanjih in razdeljenosti Palestincev.

Erekat je bil član palestinskega parlamenta od leta 1996 in blizu zgodovinskemu voditelju Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Jaserju Arafatu. Postal je ključna osebnost palestinske politike.

Od leta 2015 je bil generalni sekretar PLO-ja in torej njen drugi človek, ki je bolj verjel v pogajanja kot oboroženi boj. Uradno je bil glavni palestinski pogajalec. Ker so se pogajanja z Izraelom v zadnjih letih ustavila, še posebej v času ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je ostal odločen zagovornik palestinskih ciljev in član notranjega kroga Abasa.

S Hillary Clinton. Foto: Reuters
S Hillary Clinton. Foto: Reuters

Viden glas na družbenih omrežjih

Bil je glavni sogovornik visokih predstavnikov iz tujine in viden palestinski glas na družbenih omrežjih.

Bil je tudi eden najglasnejših kritikov politike Izraela, ki ne vrača trupel Palestincev, ubitih med napadi na Izraelce, še posebej po tistem, ko je bil njegov nečak junija ubit na nadzorni točki na Zahodnem bregu.

Po letih boja s pljučno fibrozo so mu leta 2017 v ZDA presadili pljuča. PLO je 9. oktobra letos sporočil, da ima covid-19, 18. oktobra pa so ga sprejeli v bolnišnico v Jeruzalemu.

Erekat je bil nekoč tudi novinar neodvisnega dnevnika Al Kuds v Vzhodnem Jeruzalemu, študij in magisterij političnih znanosti pa je končal na Univerzi v San Franciscu. Opravil je doktorat iz mirovnih študij na Univerzi v Bradfordu v Angliji. Med letoma 1979 in 1991 je predaval na Univerzi An Nadžah v Nablusu. Je avtor več deset knjig. Živel je v Jerihi.

Pogovor s Saebom Erekatom