Eitan je delal tako za izraelsko notranjo kot zunanjo obveščevalno agencijo. Foto: Reuters
Eitan je delal tako za izraelsko notranjo kot zunanjo obveščevalno agencijo. Foto: Reuters

Eitan je umrl v 93. letu starosti, piše BBC. Premier Benjamin Netanjahu ga je označil za "enega izmed junakov izraelske obveščevalne dejavnosti" in "dobrega prijatelja", predsednik države Reuven Rivlin pa ga je opisal kot "rojenega borca, ki je vedno opravil nalogo in sledil resnici".

Eitan je bil rojen v kibucu v družini ruskih priseljencev, odraščal pa je v bližini Tel Aviva. Leta 1948 je bil ranjen v spopadih med izraelsko vojno za neodvisnost. Po odhodu iz vojske se je pridružil izraelski notranji obveščevalni službi Šin Bet, kmalu pa napredoval na položaj vodje operacij v Mosadu, izraelski zunanji obveščevalni službi.

Leta 1960 je Mosad od nekega zahodnonemškega tožilca dobil namig, da je Eichmann, eden glavnih organizatorjev množičnih deportacij Judov, živ in da se skriva v Argentini. Njegova ekipa ga je na skrivaj prepeljala v Izrael, kjer so mu sodili in ga nato obesili.

Eitan je sodeloval tudi v izraelskem napadu na iraški jedrski reaktor Osirak leta 1981 in v operaciji proti palestinskim napadalcem, ki so leta 1972 na olimpijskih igrah v Münchnu izvedli atentat na izraelske športnike.

Leta 2006, ko je štel 79 let, je bil izvoljen v izraelski parlament kot vodja stranke upokojencev, nato pa so ga imenovali za ministra za starejše državljane.