Hadža se je letos udeležilo 1,8 milijona ljudi. Foto: EPA
Hadža se je letos udeležilo 1,8 milijona ljudi. Foto: EPA

Najmanj 323 romarjev, ki so umrli, je bilo iz Egipta. Večinoma so podlegli stanjem, povezanim z vročino, sta za francosko tiskovno agencijo AFP sporočila dva arabska diplomata, ki sta koordinirala odzive njunih držav.

Vsi Egipčani so umrli zaradi vročine, razen enega, ki je utrpel smrtonosne poškodbe med manjšim navalom množice, je dejal eden izmed diplomatov. Kot je dodal, je skupno število umrlih objavila mrtvašnica bolnišnice v soseski Meke Al Muaisem.

Umrlo je tudi najmanj 60 Jordancev, sta dejala diplomata. Aman je sicer v torek podal uradno število umrlih, in sicer 41.

Med državami, ki so sporočile, da so med umrlimi tudi njihovi državljani, so tudi Indonezija, Iran in Senegal. Večina držav ni pojasnila, koliko smrti je bilo povezanih z vročino.

AFP je glede na poročila več držav izračunal, da je skupno umrlo 577 ljudi.

V torek je egiptovsko zunanje ministrstvo sporočilo, da Kairo sodeluje s savdskimi oblastmi glede iskanja Egipčanov, ki so v času hadža izginili in so pogrešani. Egiptovsko ministrstvo je sicer potrdilo "določeno število smrti", ni pa pojasnilo, ali so med žrtvami Egipčani, poroča Guardian.

Savdske oblasti so sporočile, da so oskrbeli več kot 2000 romarjev, ki jih je prizadela vročina, a od nedelje niso objavile novih podatkov, prav tako niso zagotovile informacije o smrtnih žrtvah.

Lani je glede na poročila več držav umrlo najmanj 240 romarjev, večinoma iz Indonezije.

51,8 stopinje Celzija

V ponedeljek je temperatura na območju Velike mošeje v Meki glede na podatke savdskega nacionalnega meteorološkega centra dosegla 51,8 stopinje Celzija.

Romarji so si na glave zlivali steklenice vode, prostovoljci pa so ljudem delili hladne pijače in sladoled, da so se ohladili.

Oblasti so romarjem svetovali, naj uporabljajo sončnike, pijejo veliko vode in se izogibajo izpostavljenosti soncu v najbolj vročih delih dneva. A nekateri obredi v okviru romanja potekajo več ur čez dan na odprtem.

Letos se je hadža udeležilo okoli 1,8 milijona romarjev, od tega 1,6 milijona iz tujine, so sporočile savdske oblasti.

Vsako let več deset tisoč romarjev opravi hadž brez pridobitve uradnih vizumov za hadž z namenom varčevanja. A gre za nevarno odločitev, saj ti romarji nimajo dostopa do klimatiziranih poslopij, ki jih ob poti zagotavljajo savdske oblasti.

Ravno neregistrirani romarji so močno povečali število umrlih med Egipčani, je dejal eden izmed omenjenih diplomatov.

Hadž predstavlja enega od petih stebrov islama, vsi muslimani, ki so tega zmožni, pa ga morajo opraviti vsaj enkrat v življenju. Letos je hadž potekal med 14. in 19. junijem.