Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dubaj in okoliške kraje so prizadele obsežne poplave, potem ko je v torek v delih ZAE v zgolj enem dnevu padlo 254 milimetrov dežja.

Takšno količino padavin sicer v puščavski državi običajno izmerijo v skoraj dveh letih.

Zaradi posledic padavin je umrl najmanj en človek, starejši moški, ki ga je v njegovem avtomobilu odneslo v emiratu Ras Al Haima.

Poročajo o hudem prometnem kaosu, saj so poplavljene številne avtoceste in lokalne ceste, prekinjene so povezave z vlaki in podzemno železnico, gibanje po glavnem mestu je močno oteženo, zato je vlada priporočila delo od doma.

Poplavljena so tudi nakupovalna središča, vključno z Dubajem Mallom in Mall of the Emirates, močno se je bliskalo in strele so občasno udarjale v vrh Burdž Kalife, najvišje stavbe na svetu.

Kaos na letališču v Dubaju

Poplavljeno je tudi letališče v Dubaju, kjer je bilo odpovedanih več kot 270 poletov, še 370 poletov pa je zamujalo.

Oblasti vsem potnikom svetujejo, naj ne potujejo na dubajsko letališče, ki je po obsegu prometa med najbolj obremenjenimi na svetu.

"Še vedno se pojavljajo zamude in preusmeritve poletov (...) Prizadevamo si, da bi v zelo težkih razmerah čim prej obnovili delovanje," je dejal tiskovni predstavnik letališča, medtem ko posnetki kažejo letala, kako dobesedno brodijo po poplavljenih stezah.

Ob tem na letališču opozarjajo, da bo "okrevanje trajalo nekaj časa".

Letalska družba Emirates, ena od dveh emiratskih prevoznikov in največji mednarodni letalski prevoznik na svetu, je potnikom sporočila, da je prijava na vse polete odpovedana do polnoči.

"Kar pomnim, mislim, da še nihče ni videl takih razmer," je za Dubai Eye povedal Paul Griffiths, direktor prevoznika FlyDubai, nizkocenovne sestrske družbe Emiratov.

Kljub očitno neprecedenčnim razmeram pa oblasti ostajajo skope s podatki o razsežnostih škode, poroča Guardian.

V Združenih arabskih emiratih je v torek po podatkih tamkajšnjih oblasti padlo največ dežja v enem dnevu od začetka merjenja leta 1949.

Številni potniki so zaradi ujme obtičali na dubajskem letališču. Foto: Reuters
Številni potniki so zaradi ujme obtičali na dubajskem letališču. Foto: Reuters

Vremenska ujma je prizadela tudi sosednje države, Bahrajn, Savdsko Arabijo, Katar in Oman, kjer je zaradi posledic hudega deževja umrlo 19 ljudi, med njimi deset šolarjev, ki jih je odneslo v njihovem vozilu.

Krivo sejanje oblakov?

Nekateri mediji so poročali, da bi razmere lahko poslabšalo t. i. sejanje oblakov, pogosta praksa v sušnih Emiratih, s katero umetno spodbujajo oblake, da bi proizvedli padavine z izstreljevanjem kristalov srebrovega jodida v nebo, kar lahko povzroči padavine. Ti v oblake vnesejo drobna ledena jedra, ki nato pomagajo proizvesti več dežja.

A pri Nacionalnem meteorološkem centru (NCM), ki nadzira vse operacije sejanja oblakov v ZAE, so za CNBC povedali, da pred ali med neurjem niso izvajali nobenih tovrstnih akcij.

"Med tem vremenskim pojavom nismo izvajali nobenih sejalnih operacij. Bistvo sejanja oblakov je v ciljanju oblakov v zgodnejši fazi, pred padavinami. Sejalne dejavnosti med hudo nevihto bi bile neplodne," je povedal Omar Al Jazidi, namestnik direktorja NCM.

Odpovedan polet med Dubajem in Ljubljano

Odpovedana sta tudi današnji polet med Dubajem in Ljubljano, letalo naj bi na ljubljanskem letališču pristalo ob 13.30, in polet iz Ljubljane v Dubaj z načrtovanim odhodom ob 14.30.

"Zaradi vremenske ujme je poplavljeno letališče v Dubaju, ki ostaja zaprto. Potnike prosijo, da ne prihajajo na letališče in da preverijo status svojega poleta neposredno pri letalski družbi ter si zagotovijo dodaten čas za prihod na letališče," je na omrežju X opozorilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Dodajajo, da je slovenskim državljanom za nujno konzularno pomoč na voljo veleposlaništvo v Abu Dabiju.