Hodajda leži 140 kilometrov zahodno od prestolnice Sana. Foto: Reuters
Hodajda leži 140 kilometrov zahodno od prestolnice Sana. Foto: Reuters

Strani sta se na pogajanjih pod pokroviteljstvom Združenih narodov v četrtek dogovorili, da bosta v torek opolnoči odložili orožje, a mediji poročajo, da so tudi ponoči potekali občasni spopadi v tem pristaniškem mestu, prek katerega v državo prihaja večina humanitarne pomoči. Po poročanju BBC-ja naj bi uporniki na položaje vladnih sil sprožili nekaj izstrelkov.

Večletni spopadi

Dogovoru o premirju v Hodajdi, ki je bil podpisan prejšnji teden na Švedskem, naj bi sledil obojestranski umik borcev iz mesta. Četrtkov sporazum predstavlja tudi pomemben korak h končanju večletne državljanske vojne, ki jo spremlja huda humanitarna kriza. Po podatkih ZN-a je v Jemnu lačnih oziroma nedohranjenih že 20 milijonov ljudi ali 70 odstotkov vsega prebivalstva. Četrtina otrok ne hodi v šolo, razseljena pa sta dva milijona ljudi.

Pristanišče Hodajda ob Rdečem morju je ključnega pomena za oskrbo Jemna, a je pod nadzorom upornikov, medtem ko sile koalicije pod vodstvom Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov izvajajo zaporo. Koalicija pri napadih uživa logistično in obveščevalno podporo ter podporo v orožju. V vojni je do zdaj po različnih ocenah umrlo več kot 50.000 ljudi.