Protesti so najprej izbruhnili proti islamskim pravilom oblačenja za ženske. Foto: Reuters
Protesti so najprej izbruhnili proti islamskim pravilom oblačenja za ženske. Foto: Reuters

Družine usmrčenih naj bi se več dni borile za njihova življenja z manjšimi protesti pred centrom za pridržanje in zaporom. Nevladna organizacija Amnesty International je opozorila, da so bila priznanja usmrčenih izsiljena z mučenjem.

Aktivisti za človekove pravice že leta kritizirajo izvajanje smrtne kazni v Iranu. Usmrtitve štirih protestnikov v začetku leta so sprožile ogorčenje mednarodne skupnosti. Po mnenju kritikov iranskih oblasti je bil cilj usmrtitev ustrahovanje protestnega gibanja.

Kljub zmanjšanju uličnih protestov po usmrtitvah številne Iranke in mladi protestirajo v drugih oblikah. V večjih mestih mnoge ženske na primer ignorirajo zahtevo po nošenju islamske naglavne rute.

Jesenski val protestov je sprožila smrt 22-letne Kurdinje Mahse Amini v policijskem pridržanju, ki jo je moralna policija predtem prijela prav zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute.

Protesti, ki so sprva izbruhnili v okvirih ženskega gibanja proti islamskim pravilom oblačenja, so pozneje prerasli v proteste proti celotnemu islamskemu sistemu in iranskim klerikalnim oblastem. Med nemiri je bilo ubitih več kot 500 ljudi.

Združeni narodi so nedavno opozorili na zastrašujoče število usmrtitev v islamski republiki od začetka leta. V povprečju naj bi jih iranske oblasti izvedle več kot deset na teden. Od začetka leta so po navedbah ZN-a v državi usmrtili najmanj 209 ljudi, večinoma zaradi kaznivih dejanj, povezanih z mamili. Vendar pa je po ocenah ZN-a dejansko število usmrčenih veliko večje.