Po napadu so od zadete zgradbe ostale le ruševine. Foto: Reuters
Po napadu so od zadete zgradbe ostale le ruševine. Foto: Reuters

V napadu je bila uničena zgradba, v kateri je iranski konzulat in ki se nahaja poleg poslopja iranskega veleposlaništva v sirski prestolnici.

Neimenovani libanonski varnostni vir je za Reuters potrdil, da je bil v napadu ubit poveljnik iranske revolucionarne garde Zahedi, ki je bil zadolžen za operacije v tujini.

Po poročanju BBC-ja, ki se sklicuje na iransko tiskovno agencijo Tasnim, je bil 63-letni Zahedi "dejaven v enotah Al Kuds" od leta 2008 do leta 2016 in deloval kot poveljnik Revolucionarne garde v Siriji ter Libanonu.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je sporočil, da je bilo v napadu skupno ubitih osem ljudi. Poleg Zahedija tudi njegov namestnik Rahimi in še pet članov Revolucionarne garde.

Iranska državna televizija poroča, da je bilo v napadu na poslopje iranskega konzulata v Damasku ubitih več iranskih diplomatov.

Sirska vojska je sporočila, da je njena protizračna obramba v bližini Damaska prestregla "sovražne tarče", vendar so se nekateri izstrelki izmuznili obrambi in popolnoma uničili zgradbo konzulata.

Sirsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bil konzulat tarča napada izraelskega letala iz smeri Golanske planote.

Sirski obrambni minister Faisal Mekdad je obsodil napad, v katerem je po njegovih besedah umrlo več nedolžnih ljudi.

Abdolahian: Netanjahu je izgubil duševno ravnovesje

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je dejal, da je napad kršitev vseh mednarodnih konvencij, odgovornost pa je pripisal Izraelu, ki bo po njegovih besedah odgovarjal za takšna "kriminalna dejanja".

Iransko veleposlaništvo se nahaja v središču Damaska. Foto: Reuters
Iransko veleposlaništvo se nahaja v središču Damaska. Foto: Reuters

Na spletni strani iranskega zunanjega ministra navajajo besede Abdolahiana, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu po "ponavljajočih se porazih v Gazi popolnoma izgubil duševno ravnovesje".

Iranski veleposlanik v Siriji Hosein Akbari je dejal, da bo odziv Irana na napad "neizprosen". Kot je povedal, je napad pokazal, da "Izrael ne priznava nobenih mednarodnih zakonov in da je bil pripravljen sprejeti kakršna koli nehumana dejanja za dosego svojih ciljev". Pojasnil je tudi, da je konzulat zadelo šest raket, ki so jih izstrelila letala F-35. Kot je dejal, v ruševinah še vedno identificirajo posmrtne ostanke žrtev.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je dejal, da si Iran pridružuje pravico do povračilnih ukrepov proti "agresorjem", ki so za napadom. "Teheran se bo odločil o vrsti odgovora in kaznovanju agresorja," je dejal.

Izrael v skladu s svojo dosedanjo politiko ni želel komentirati navedb o napadu in je le sporočil, da ne komentira poročanj tujih medijev.

Nenehni izraelski napadi na Sirijo

Izrael je od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 izvedel več sto zračnih napadov na območje, na katerem skuša predvsem onemogočiti dobavo orožja za libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah.

Število napadov se je okrepilo po začetku vojne s palestinskim gibanjem Hamas na območju Gaze 7. oktobra lani. Med drugim je bilo v napadu na sirsko pokrajino Alep v petek ubitih več kot 50 ljudi, med njimi so bili večinoma pripadniki sirske vojske in pripadniki Hezbolaha.

Izraelski napad na iranski konzulat v Damasku