Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelska stran je dejala, da napada tarče kot odgovor na grožnje Islamskega džihada. Izraelski premier Jair Lapid je dejal, da je cilj vojaške operacije umik varnostne grožnje za Izraelce, ki živijo blizu Gaze.

Islamski džihad je takoj napovedal povračilne raketne napade na Tel Aviv in druga mesta. Zvečer so iz Islamskega džihada sporočili, da so kot povračilni ukrep na izraelska mesta , med njimi Tel Aviv, izstrelili več kot 100 raket. V številnih izraelskih mestih so zatulile sirene.

Palestinske oblasti navajajo podatke o desetih smrtnih žrtvah in po zadnjih podatkih 55 ranjenih. Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva so med žrtvami štirje pripadniki Islamskega džihada in petletna deklica, poroča BBC.

Priče in palestinski varnostni viri so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da so videli več napadov, enega tudi v središču mesta Gaza. Tam naj bi izraelske zračne sile napadle stanovanje v desetnadstropni poslovni zgradbi. S strehe se je popoldne dvigal visok steber dima.

O napadih so poročali tudi iz Han Junisa na jugu območja Gaze. Po navedbah zdravstvenega ministrstva v Gazi, ki je pod nadzorom skrajnega gibanja Hamas, je bilo tam ranjenih več Palestincev.

Izraelska vojska je v izjavi potrdila, da je izvedla napade na območju Gaze in navedla, da je bila operacija usmerjena proti skupini Islamski džihad. Ob tem so še sporočili, da je bilo v napadih ubitih 15 skrajnežev in opozorili, da operacija proti Islamskemu džihadu še ni končana.

Iz skupine pa so sporočili, da je bil v napadu ubit eden njihovih voditeljev. "Gibanje Islamski džihad v Palestini in njegovo vojaško krilo, brigade al Kuds, žalujeta za velikim džihadističnim poveljnikom Tajserjem al Džabarijem 'Abu Mahmudom', ki je bil ubit v sionističnem atentatu v Gazi," so zapisali v izjavi po poročanju AFP. Generalni sekretar Islamskega džihada, ki je na obisku v Teheranu, je dejal "bomo silovito odgovorili na to agresijo in prišlo bo do boja, v katerem bodo naši ljudje zmagali." Kot je še dejal, bo tarča raket Tel Aviv.

Izraelski premier Jair Lapid je v sporočilu dejal, da je šlo pri operaciji za "odstranitev konkretne grožnje proti izraelskim državljanom". Izraelska vlada ne bo dovolila, da teroristi grozijo državljanom, je še dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

V ponedeljek je bil v izraelski protiteroristični operaciji na Zahodnem bregu aretiran vodja Islamskega džihada Basem Sadi, nakar so brigade al Kuds zagrozile s povračilnimi ukrepi. Po aretaciji je Izrael zaradi povečanja napetosti zaprl vse prehode v Gazo in dvignil pripravljenost. Oblasti naj bi po poročanju izraelskih medijev prejele konkreten namig glede morebitnega napada iz Gaze, še poroča dpa.