Arhivska fotografija. V izraelskem napadu na jug Libanona je bil januarja ubit visoki poveljnik šiitskega gibanja Hezbolah Visam Al Tavil. Foto: Reuters
Arhivska fotografija. V izraelskem napadu na jug Libanona je bil januarja ubit visoki poveljnik šiitskega gibanja Hezbolah Visam Al Tavil. Foto: Reuters

V izraelskem napadu na vas Al Savana so bili ubiti ženska in dva njena otroka, so navedli viri iz libanonskih varnostnih sil, najmanj enajst ljudi v mestih Suaneh in Adčit pa je bilo ranjenih. Libanonska oborožena skupina Hezbolah je sporočila, da je bil v napadu na drugo mesto ubit eden od njenih borcev.

Izrael je sporočil, da se je odzval na raketni napad Hezbolaha na vojaško oporišče Safed v severnem Izraelu, v katerem je umrl en vojak.

Obe strani si že več kot štiri mesece izmenjujeta ogenj, potem ko je Hezbolah čez mejo izstrelil raketo v podporo svojemu palestinskemu zavezniku Hamasu.

Hezbolah ni napovedal novih vojaških operacij, vendar je vodja njegovega izvršnega sveta dejal, da izraelski napadi na libanonski teritorij "ne morejo miniti brez odziva".

Tiskovna predstavnica izraelske vlade Ilana Stein je sporočila, da je zaradi raketnega napada iz Libanona umrla ena Izraelka, osem pa je bilo hospitaliziranih. Vojska je pozneje sporočila, da je bila ženska pripadnica vojske.

"Kot smo že večkrat jasno povedali, Izrael nima interesa biti vojne na dveh frontah. Vendar se bomo na provokacije odločno odzvali," je dejala Stein. "Trenutno je na desetine tisoče Izraelcev razseljenih in omogočiti jim morajo, da se vrnejo na domove ter živijo v miru in varnosti," je dejala.

Vodja izraelske vojske Herzi Halevi, ki se je sestajal z vodji občin na severu Izraela, je dejal, da kljub uspehom proti Hezbolahu zdaj "ni čas, da bi se ustavili".

Vodja Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah je v torek v televizijskem nagovoru dejal, da bo Hezbolah prenehal napade le, če bo v Gazi dosežena popolna prekinitev ognja. "Tistega dne, ko se bo prenehalo obstreljevanje Gaze, bomo prenehali streljati na jugu," je zatrdil.

Pri čezmejnem obstreljevanju je bilo v Libanonu ubitih že več kot 200 ljudi, od tega več kot 170 borcev Hezbolaha, ter tudi okoli 10 izraelskih vojakov in pet civilistov. Poleg tega je na obmejnih območjih obeh držav razseljenih več deset tisoč ljudi.