V bližini Netanjahujeve rezidence se je po poročanju tamkajšnjih medijev v torek zvečer zbralo več tisoč protestnikov. Ti so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa premierju očitali slabo spopadanje s pandemijo covida-19 in korupcijo.

Nekateri protestniki so se zbrali tudi davi in po navedbah policije blokirajo ulice v mestu. Benjamin Netanjahu je zaradi odziva na pandemijo deležen hudih kritik; med drugim mu očitajo prehitro rahljanje protikoronskih ukrepov ter slabo pripravljenost države na drugi val novega koronavirusa.

Dodatno breme korupcijskih obtožb
"Ponižujoče in žaljivo je, da 30 let plačuješ socialne prispevke in davke, nato pa moraš prosjačiti pred oblastmi, da preživiš. Tukaj protestiram, da bi ta zlobna vlada odstopila,"
je za Reuters povedal 54-letni Doron.

Dodatno podžigajo proteste obtožbe o korupciji, zaradi česar proti predsedniku vlade od maja poteka proces zaradi domnevnih podkupnin, prevare in prelomljenih obljub. Vse obtožbe sicer Netanjahu zavrača.

Prezapletena pot do pomoči
V Izraelu v zadnjem času beležijo porast okužb z novim koronavirusom. Posledice pandemije zelo občuti tudi izraelsko gospodarstvo. V Izraelu je trenutno brezposelnih več kot 20 odstotkov za delo sposobnih ljudi. Izraelska vlada je sicer sprejela več paketov protikoronske pomoči, a se številni upravičenci pritožujejo zaradi birokracije in počasnosti postopkov ter izplačil, zaradi česar neposredna pomoč prihaja počasi do upravičencev.

Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so v Izraelu doslej potrdili 54.042 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 425 bolnikov.