Prizor s protesta v Tel Avivu. Foto: Reuters
Prizor s protesta v Tel Avivu. Foto: Reuters

Skrajno desni izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir, ki je bil v Izraelu sicer obsojen podpiranja teroristične organizacije, je od načelnika policije v Tel Avivu namreč zahteval stroge ukrepe za zajezitev protestov proti vladi in njenemu spornemu načrtu za reformo pravosodnega sistema.

Načelnik Ešed je zahteve ministra zavrnil in poudaril, da proti protestnikom ne želi uporabiti čezmerne sile. Ben-Gvir in komisar izraelske policije Kobi Šabtaj sta nato zagrozila, da ga bosta premestila na drug oddelek, Ešed pa je kmalu zatem podal odstop, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V protestih, ki so sledili, je bilo v Tel Avivu zaprtih več cest, policija pa je zoper protestnike uporabila vodne topove. Na enem izmed shodov je avtomobil trčil v protestnika in ga poškodoval. Za zdaj še ni znano, ali je šlo za nameren napad ali nesrečo.

V Izraelu sicer že več mesecev potekajo protesti proti načrtovani sporni pravosodni reformi. Kritiki reforme opozarjajo, da bi vladni predlog okrnil avtoriteto vrhovnega sodišča in dal politiki večja pooblastila pri izbiri sodnikov.

Koalicija stranke Likud premierja Benjamina Netanjahuja ter njegovih skrajno desnih in ultraortodoksnih judovskih zaveznikov medtem trdi, da so predlagane spremembe potrebne za ponovno uravnoteženje pristojnosti med zakonodajno in sodno vejo oblasti.

Izraelska vlada je proces sprejemanja reforme marca začasno odložila, da bi omogočila kompromis z opozicijo, vendar pogajanja doslej niso obrodila sadov. V torek je nato odbor za pravosodje v izraelskem parlamentu potrdil sporno reformo, poslanci in poslanke kneseta pa naj bi prvo od treh potrebnih glasovanj o spremembi zakonodaje izvedli prihodnji teden.

Sorodna novica Protesti proti izraelski pravosodni reformi: Obramba demokracije ali "fantazijske dežele"?