Mikati bo trudil Libanon rešiti pred bankrotom. Foto: Reuters
Mikati bo trudil Libanon rešiti pred bankrotom. Foto: Reuters

Mikati je vlado predstavil po srečanju s predsednikom države Michelom Aounom. V njej so številni tehnokrati, a vsakega ministra podpira ena ali več političnih sil, ki prevladujejo v libanonski politiki od državljanske vojne med letoma 1975 in 1990.

Libanonski milijarder je napovedal, da bo nova vlada storila vse, da bi državo rešila pred bankrotom. "Vsako sekundo bomo izkoristili za pozive mednarodnim organizacijam in da bi zadostili osnovnim vsakdanjim potrebam," je povedal po srečanju pri Aounu.

Oblikovanje nove vlade je bil pogoj za zelo potrebno mednarodno pomoč, vendar bo treba še počakati, ali bo nova vlada lahko sprejela zahtevane reforme. Libanonski politični analitik Sami Nader meni, da je malo upanja za preboj, če se bo nadaljevala dinamika, ki je prevladovala v času pogajanj o novi vladi.

Ena najhujših kriz v zgodovini

Prejšnja vlada pod vodstvom Hassana Diaba je odstopila po siloviti eksploziji v bejrutskem pristanišču avgusta lani, ki je zahtevala več kot 200 življenj.

Diabova vlada je doslej opravljala tekoče posle. Libanon se sooča z eno najhujših kriz v zgodovini. Oblasti lahko ljudem zagotovijo le še za nekaj ur električne energije na dan, prav tako pa ne morejo kupiti goriva, ki ga potrebujejo za poganjanje električnih generatorjev.

Vse več od šestih milijonov prebivalcev je revnih. Tisti, ki lahko, pa množično zapuščajo državo. Med nalogami nove vlade je tudi priprava parlamentarnih volitev, ki so predvidene prihodnje leto.