Al Džazira ima sedež v Dohi v Katarju. Foto: Reuters
Al Džazira ima sedež v Dohi v Katarju. Foto: Reuters

Raziskovalci Citizen Laba na univerzi v Torontu so sporočili, da so razkrili obsežno vohunsko kampanjo proti Al Džaziri, ki ima sedež v Katarju in ki je že dolgo trn v peti več avtokratskim režimom v regiji, poroča Guardian.

V poročilu, pod katerega se je podpisalo več svetovnih vodilnih raziskovalcev digitalnega nadzora, so zapisani tudi dvomi glede domnevne ranljivosti iPhona. Kot trdijo raziskovalci, so našli kodo, ki jo po njihovih besedah uporabljajo stranke izraelskega podjetja NSO Group, in ki skoraj vse iPhonove naprave, ki uporabljajo sistem iOS 14, naredi ranljive za vdor.

Tako naj bi vdrli v mobilnike 36 novinarjev, producentov, voditeljev in vodilnih v medijski hiši Al Džazira.

Vohunsko opremo izraelskega podjetja NSO Group naj bi v preteklosti uporabili tudi v kampanjah nadzora v Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih. Kot zatrjujejo v izraelskem podjetju, naj bi njegovo programsko opremo uporabljale le vladne ustanove, in sicer za izsleditev teroristov in kriminalcev.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Grožnje s smrtjo

Preiskovalni novinar pri Al Jazeeri Arabic Tamer Almisshal, ki je potrdil vdor, je pojasnil, da je bila preiskava uvedena, potem ko je na telefon, ki ga je uporabljal za klice ministrov Združenih arabskih emiratov, prejel grožnje s smrtjo. "Grozili so mi, da bom nov Džamal Hašokdži."

"Na osnovi tega smo telefon predali Citizen Labu, ki je odkril, da je bilo v telefon vdrto prek vohunske opreme, imenovane Pegasus, ki jo je razvilo izraelsko podjetje NSO," je pojasnil Almisshal. Šestmesečna preiskava je razkrila vdore v mobilnike najmanj 36 zaposlenih pri Al Džaziri. "Nekatere vsebine, ki so jih ukradli s telefonov, so uporabili, da so z njimi izsiljevali novinarje, med njimi so bile zasebne fotografije," je še dejal Almisshal.

Kot navaja Guardian, je šlo za štiri različne "centre" vohunjenja, eden med njimi, ki so ga v Citizen Labu poimenovali Monarchy, je sledil 18 telefonom in naj bi, raziskovalci pravijo, da lahko to potrdijo s srednje veliko gotovostjo, deloval v imenu savdske vlade. Drugi operater, ki so ga poimenovali Sneaky Kestrel, naj bi sledil 15 telefonom, in naj bi deloval v imenu ZAE-ja.

Kot poroča Al Džazira, do vdorov v mobilne telefone ni prišlo prek poslanega SMS-ja z okuženo povezavo, temveč je šlo za vdor, ne da bi uporabnik storil kar koli, gre za t. i. napad brez klika. Strokovnjaki Citizen Laba opozarjajo, da je takšnih napadov vse več, kar pa je najbolj skrb vzbujajoče, je, da je večina vdorov s tem zlahka neopaženih oz. neodkritih.

V izjavi za Guardian so v podjetju NSO Group zanikali, da bi bili seznanjeni z obtožbami o prisluškovanju. V Applu so poudarili, da svoje stranke vedno pozivajo, naj si naložijo najnovejšo programsko opremo in tako zavarujejo sebe in svoje podatke. Ob tem so dejali, da ne morejo neodvisno potrditi izsledkov Citizen Laba.

Savdska Arabija, ZAE, Bahrajna in Egipt so junija 2017 uvedli diplomatski, trgovinski in potovalni bojkot proti Katarju. Dohi so očitali, da podpira terorizem in goji tesne stike z Iranom. Med pogoji za umik bojkota je bilo tudi zaprtje medijske hiše Al Džazira. Katar je to ostro zavrnil.