Posledice napada v Sani. Foto: EPA
Posledice napada v Sani. Foto: EPA

Koalicija je napadla mesti, ki sta pod nadzorom hutijevskih upornikov, dan po tem, ko so ti napadli skladišče nafte v savdskem mestu Džeda, kar je bil njihov najvidnejši napad na savdsko monarhijo, poroča Al Džazira.

Uporniki so sporočili, da je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije v soboto v Sani napadla elektrarno, skladišče goriva in administrativno poslopje. Ranjeni so bili tudi trije ljudje, tudi otroci, so sporočili uporniki.

V Hodejdi pa naj bi koalicija napadla naftno infrastrukturo, kar naj bi bila kršitev dogovora o prekinitvi ognja iz leta 2018, ki je končal večmesečne boje v mestu. Skozi mesto Jemen prejema okoli 70 odstotkov komercialnega in humanitarnega uvoza. Tarča napadov je bilo tudi bližnje pristanišče Salif.

Brigadni general Turki Al Malki, tiskovni predstavnik koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, pa je dejal, da so njihove sile napadle brezpilotna letala, ki naj bi jih v Hodejdi pripravljali na izstrelitve zoper savdsko kraljevino. Upornike je obtožil, da uporabljajo civilno infrastrukturo, iz katere naj bi sprožali napade na savdsko naftno infrastrukturo.

Ravno v soboto zjutraj naj bi prestregli dva brezpilotna letalnika, opremljena z razstrelivom, ki naj bi ju izstrelili s civilne naftne infrastrukture v Hodejdi pod nadzorom upornikov.

V soboto je koalicija upornikom v Jemnu postavila triurni rok za umik orožja z letališča v Sani in dveh pristanišč ob Rdečem morju, je poročala savdska televizija Al Arabija, ki pa ni pojasnila, kdaj naj bi se ta rok iztekel.

Zaskrbljenost glede napadov koalicije je izrazila tudi misija ZN-a, ki nadzira izvajanje dogovora o prekinitvi ognja v Hodejdi, vojskujoče strani pa je pozvala, naj "ohranijo civilno naravo pristanišč, da bi se izognili škodi na civilni infrastrukturi".

Dogajanje se stopnjuje pred srečanjem sprtih strani, ki ga Svet za zalivsko sodelovanje načrtuje konec meseca.