Reševalci so še več ur po zračnih napadih iz ruševin nosili trupla in iskali morebitne preživele.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je zračne napade obsodil in pozval k preiskavi napadov. "To stopnjevanje nasilja se mora prenehati," je ob tem pozval tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric in opomnil, da sta obe strani zavezani zaščiti civilistov.

Foto: EPA
Foto: EPA

Natančno število tako mrtvih kot ranjenih ni znano. Zdravniki brez meja so sporočili, da je bilo ubitih najmanj 70 ljudi, število pa naj bi se še povečalo. V eno od bolnišnic naj bi odpeljali več kot 200 ranjenih. "Na kraju napadov so še številna trupla, številni so še pogrešani," je po poročanju BBC-ja dejal vodja Zdravnikov brez meja v Jemnu Ahmed Mahat.

Južno od kraja napadov so umrli trije otroci, ki so igrali nogomet, ko je bil v zračnem napadu v bližini zadet telekomunikacijski objekt.

Napadi koalicijskih sil so se močno okrepili, potem ko so hutijevski uporniki na začetku tedna napadli več objektov v Abu Dabiju, prestolnici Združenih arabskih emiratov, ki so glavni partner Savdske Arabije v koaliciji. V napadu, ki so ga izvedli hutijevski uporniki s pomočjo brezpilotnih letal in raket, so bili ubiti trije ljudje.

Že v ponedeljek zvečer so koalicijske sile pod vodstvom Savdske Arabije v letalskem napadu na Sano ubile najmanj 14 ljudi.

V vojni proti hutijevcem, ki traja od leta 2015, je bilo ubitih ali ranjenih več deset tisoč prebivalcev Jemna, med njimi več kot 10.000 otrok, država je v primežu hude lakote, več milijonov ljudi je notranje razseljenih.