Jake Sullivan, svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši. Foto: EPA
Jake Sullivan, svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši. Foto: EPA

Po besedah svetovalca za nacionalno varnost ameriškega predsednika Jaka Sullivana so pogajalci v Parizu dosegli "osnovno razumevanje" o dogovoru glede nove prekinitve ognja in izpustitve talcev, ki jih v Gazi zadržujejo pripadniki Hamasa v zameno za palestinske ujetnike v izraelskih zaporih.

"Predstavniki Izraela, ZDA, Egipta in Katarja so se srečali v Parizu in med seboj dosegli dogovor o tem, kako bi bili videti osnovni obrisi dogovora o začasni prekinitvi ognja v zameno za izpustitev talcev," je za ameriško televizijo CNN danes povedal Sullivan.

Pogovori v francoski prestolnici so se začeli v petek, udeležila pa se jih je tudi izraelska delegacija na čelu z vodjo izraelske obveščevalne agencije Mosad Davidom Barneo.

Kot je dodal Sullivan, se še vedno pogajajo o podrobnostih. Pri tem je pojasnil, da bosta morala Katar in Egipt opraviti pogovore s Hamasom, ki se bo na koncu moral strinjati z izpustitvijo talcev.

Sullivan je ob tem izrazil upanje, da bodo v prihodnjih dneh lahko našli točko, ko "bo o tem vprašanju dejansko dosežen trden in dokončen dogovor".

BBC poroča, da bo Izrael naslednji teden poslal delegacijo v Katar na nadaljnje pogovore.

O napredku na pogovorih v Parizu je bil obveščen tudi izraelski vojni kabinet, ki se je v soboto zvečer sešel pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja. Kabinet je odobril nadaljevanje pogovorov na ravni uradnikov, je poročal izraelski radio Kan. Netanjahu, ki si prizadeva za čimprejšnji začetek ofenzive v Rafi na jugu Gaze, pa je dal vedeti, da bo Izrael izvedel vojaško operacijo ne glede na to, ali bo dosežena prekinitev ognja.

"Če bomo dosegli dogovor, bo to nekoliko odloženo, a se bo vseeno zgodilo," je dejal za ameriško televizijo CBS. Pri tem je poudaril, da je z operacijo v Rafi Izrael le še "nekaj tednov" oddaljen od "popolne zmage".

Mednarodni pritisk za dosego premirja se je v zadnjih tednih povečal, saj se je število žrtev izraelske vojaške ofenzive v Gazi po podatkih palestinskih oblasti povzpelo na skoraj 30.000, pri čemer so med žrtvami večinoma ženske in otroci.

V Gazi od lakote umrl dvomesečni dojenček. Hrane primanjkuje vsem 2,3 milijona prebivalcem.

Otroci v vrsti za hrano v mestu Deir el Bala v osrednji Gazi. Razmere na severu okupiranega območja so še veliko slabše. Foto: EPA
Otroci v vrsti za hrano v mestu Deir el Bala v osrednji Gazi. Razmere na severu okupiranega območja so še veliko slabše. Foto: EPA

Iz severne Gaze poročajo o smrti dvomesečnega dojenčka Mahmuda Fatuha, ki je umrl od lakote. Združeni narodi svarijo pred "eksplozijo" smrti otrok zaradi pomanjkanja hrane in vode kot posledice izraelskih napadov in obleganja okupiranega območja.

Palestinska tiskovna agencija Šehab je poročala, da je Mahmud umrl v petek v bolnišnici Šifa v mestu Gaza. Al Džazira je potrdila verodostojnost posnetka, ki izstradanega dojenčka prikazuje, kako v postelji hlasta za kisikom.

Eden izmed reševalcev, ki je dečka pripeljal v bolnišnico, je dejal, da je umrl zaradi akutne nedohranjenosti. "Videli smo žensko, ki je nosila svojega dojenčka in vpila na pomoč. Zdelo se je, da bo njen bledi otrok še zadnjič vdihnil," je dejal. Odhiteli so v bolnišnico, kjer so ugotovili akutno nedohranjenost in otroka odpeljali na oddelek za intenzivno nego. Dojenček več dni ni dobil nič mleka za dojenčke, ki ga v Gazi ni več.

ZN sporoča, da je v Gazi na robu lakote 2,3 milijona ljudi. Izrael je zaporo Gaze, ki jo izvaja od leta 2007, po 7. oktobru zaostril v obleganje in območju odreka dobavo hrane, vode, zdravil in goriva. Šele decembra je odprl eno vstopno točko za dobavo humanitarne pomoči na jugu Gaze, kjer izraelske sile izvajajo dolgotrajne in podrobne preglede pomoči, izraelski protestniki pa preprečujejo vstop tovornjakov s pomočjo v Gazo.

Ko tovornjaki v Gazo le vstopijo, pa človekoljubni delavci, kot pravijo, pomoči ne morejo prevzeti zaradi pomanjkanja varnosti. Izrael med drugim pobija palestinske policiste, ki varujejo pošiljke pomoči.

Prizor iz mesta Deir el Bala. Foto: EPA
Prizor iz mesta Deir el Bala. Foto: EPA

Smrti novorojenčkov zaradi nedohranjenosti mater

Razmere so najhujše na severu razdejane Gaze, ki je od konca oktobra skoraj popolnoma odrezana od pomoči. Tamkajšnji zdravniki so položaj opisali kot "več kot katastrofalen". Vodja bolnišnice Kamal Advan Husam Abu Safija je dejal, da je veliko smrti otrok, predvsem novorojenčkov, saj so matere nedohranjene.

ZN-ove agencije kljub katastrofalnim razmeram na sever Gaze ne morejo dostaviti pomoči. Svetovni program za hrano (WFP) je nameraval prejšnjo nedeljo obnoviti dobavo pomoči na sever Gaze, a so nato operacijo prekinili zaradi izraelskih napadov in "razpada družbenega reda". Osebje ZN-ove agencije je dejalo, da so bili priča "še nikoli videni stopnji obupa". Lačni ljudje so namreč vdirali na tovornjake, da bi dobili hrano.

WFP je pozval k varnosti za svoje osebje in precejšnjemu povečanju količine hrane. Zahtevajo tudi odprtje prehoda na severu Gaze za neposredno dobavo hrane iz Izraela.

ZN meni, so nalezljive bolezni prizadele najmanj 90 odstotkov otrok, starih manj kot pet let, 15 odstotkov otrok na severu Gaze, mlajših od dveh let, pa je akutno nedohranjenih.

"V Gazi bo prišlo do eksplozije preprečljivih smrti otrok, kar bo še povečalo že tako neznosno stopnjo smrti otrok v Gazi," je prejšnji teden dejal namestnik izvršnega direktorja Unicefa za humanitarne akcije Ted Chaiban.

Pred vojno je bilo po podatkih ZN-a v Gazi akutno nedohranjenih 0,8 odstotka otrok, mlajših od pet let. ZN opozarja, da tako hitrega upada prehranjenosti prebivalstva v nekaj mesecih na svetu še ni bilo.

Izraelske sile so v Gazi od 7. oktobra po zadnjih podatkih ubile 29.692 ljudi, večinoma otrok in žensk, ranile pa so jih 69.879.

Posledice izraelskega napada v Rafi na jugu Gaze. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada v Rafi na jugu Gaze. Foto: Reuters

Netanjahu hoče odobritev invazije v Rafi

Medtem je izraelski premier Benjamin Netanjahu v soboto izrazil željo po čimprejšnji odobritvi načrta za invazijo v Rafi na jugu Gaze, kamor se je pred izraelskim bombardiranjem zateklo približno 1,5 milijona Palestincev.

Prek omrežja X je Netanjahu sporočil, da bo v kratkem sklical vladni kabinet, ki naj bi odobril načrt za kopensko ofenzivo na skrajnem jugu Gaze tik ob meji z Egiptom. Načrt bo med drugim predvideval prisilni umik tamkajšnjega civilnega prebivalstva.

Z območja Gaze ob tem prihajajo poročila o novih izraelskih napadih na mesto Gaza na severu in v Han Junisu na jugu. Medtem ko se na severu prebivalci spopadajo s hudo lakoto, ki najbolj ogroža najmlajše, v Han Junisu zaradi izraelske ofenzive zdravstvene ustanove ne delujejo več. O spopadih s pripadniki palestinskih oboroženih odporniških gibanj v tem mestu poroča tudi izraelska vojska.

Izraelske okupacijske sile nadaljujejo tudi racije na zasedenem Zahodnem bregu, navaja palestinska tiskovna agencija Vafa. Prav tako naj bi Izrael izvedel nov napad na ozemlje Sirije, pri tem pa ubil dva pripadnika libanonskega gibanja Hezbolah, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Množični protest proti Netanjahuju

Nezadovoljstvo z Netanjahujevim vodstvom je v soboto zvečer izražalo tisoče Izraelcev, policija pa jih je 21 tudi pridržala.

Protestniki so vlado pozivali, naj sprejme sporazum o izpustitvi talcev, ki jih palestinsko gibanje Hamas zadržuje v Gazi. Izrael predvideva, da je v enklavi še približno sto živih talcev.

Netanjahu si želi čimprejšnje odobritve invazije v Rafi