Prizorišče požara. Foto: Reuters
Prizorišče požara. Foto: Reuters

Predstavnik zdravstvenih oblasti je povedal, da je bil glavni vzrok za požar na oddelku s 70 posteljami po vsej verjetnosti eksplozija rezervoarja s kisikom. Požar so medtem že pogasili.

Iraški premier Mustafa Kadimi je zagotovil, da bodo zadevi prišli do dna in ugotovili vzrok požara. Med drugim je odredil aretacijo vodje zdravstva v pokrajini Di Kar in vodjo bolnišnice.

Sprva so poročali o 64 žrtvah požara, nato so sporočili, da je umrlo 92 ljudi. Reševalci ob tem še vedno iščejo preživele, ki bi bili lahko ujeti v stavbi.

Pred bolnišnico protest sorodnikov

Pogorela bolnišnica Al Husejn v mestu Nisirija. Foto: Reuters
Pogorela bolnišnica Al Husejn v mestu Nisirija. Foto: Reuters

To je že drugi tovrstni požar v Iraku v zadnjih treh mesecih. V bagdadski bolnišnici je aprila letos v eksploziji umrlo 82 ljudi, 110 je bilo ranjenih. Kot poroča BBC, ima Irak zelo slab zdravtvseni sistem, ohromljen od več let trajajoče vojne.

Pred bolnišnico so se zbrali protestniki, večinoma mladi, ki so opozarjali na razmere v zdravstvu. Na protestu je prišlo tudi do incidenta s policijo, dva policijska avtomobila sta po poročanju BBC-ja zgorela.

V Iraku so sicer do zdaj potrdili več kot 1,4 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 17.000 covidnih bolnikov. V državi s 40 milijoni prebivalcev pa je vsaj en odmerek cepiva dobilo nekaj več kot milijon ljudi.