Območje v bližini cerkve, kjer je izbruhnil požar. Foto: Reuters
Območje v bližini cerkve, kjer je izbruhnil požar. Foto: Reuters

Iz egiptovskega ministrstva za zdravje so sporočili, da je bilo v požaru poškodovanih najmanj 55 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Požar je izbruhnil v koptski cerkvi Abu Sifine v delavskem okrožju Imbaba v mestu Giza, ki je drugo največje mesto v Egiptu, leži pa tik ob prestolnici Kairo, na drugi strani reke Nil.

Gasilci so kasneje sporočili, da je požar pod nadzorom, policija pa je sprožila preiskavo. Egiptovsko notranje ministrstvo je kasneje sporočilo, da so "forenzični dokazi pokazali, da je požar izbruhnil v klimatski napravi v drugem nadstropju cerkve".

Do smrtnih žrtev je prišlo zaradi gostega dima in stampeda, ki ga je sprožil požar, je sporočil egiptovski minister za zdravje Halid Abdul Gafar.

Predsednik izrekel sožalje

Policija blizu prizorišča požara. Foto: Reuters
Policija blizu prizorišča požara. Foto: Reuters

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi je v odzivu na dogajanje na svoji Facebook strani zapisal, da je "mobiliziral vse državne službe, da bi zagotovil celovito ukrepanje". Vodji koptske cerkve v Egiptu, papežu Tavadrosu II. je izrekel sožalje.

Družine umrlih bodo prejele 100.000 egiptovskih funtov (5085 evrov), so še sporočili iz njegovega kabineta.

Egipt je v zadnjih letih doživel več smrtonosnih požarov. Marca 2021 je v požaru v tekstilni tovarni v vzhodnem predmestju Kaira umrlo najmanj 20 ljudi. Leto prej je v dveh požarih v bolnišnici umrlo 14 bolnikov, ki so se tam zdravili zaradi covida-19.