V Savdski Arabiji dela na sto tisoče Etiopijcev, ki so pogosto tarče izgonov. Foto: EPA
V Savdski Arabiji dela na sto tisoče Etiopijcev, ki so pogosto tarče izgonov. Foto: EPA

Amnesty International je po poročanju BBC-ja opravila pogovore z 12 etiopijskimi migranti o razmerah v centru za pridržanje Al Dajer, osrednjem zaporu Džizan in zaporih v Džedi in Meki. Razmere so še posebej slabe v Al Dajeru in Džizanu, kjer si priporniki delijo celice s 350 ljudmi, pravi Amnesty.

Kot opozarja organizacija, so tam zaprti ljudje trpeli "nezamisljivo krutost". Med drugim so bili v parih privezani z verigo, namesto v stranišču pa so potrebe opravljali kar na tleh celic.

Dva migranta sta za Amnesty dejala, da sta v Al Dajerju osebno videla trupla treh moških, iz Etiopije, Jemna in Somalije. A poročilo navaja, da so vsi intervjuvanci dejali, da so poznali ljudi, ki so umrli v pridržanju.

Amnesty še pravi, da so navedbe migrantov potrdili z video posnetki, fotografijami in satelitskimi posnetki.

Tisoče Etiopijcev odhaja na delo v Savdsko Arabijo, zaradi česar je Zalivska kraljevina glavni vir denarja, ki ga posamezniki pošiljajo nazaj v Etiopijo.

Riad sicer krepi pregon migrantov, ki so v državi brez dovoljenja. IOM pravi, da je bilo leta 2017, ko so savdske oblasti začele z operacijo proti t. i. nezakonitim migrantom, v državi do pol milijona Etiopijcev brez ustreznih dovoljenj.

Na tisoče izgonov vsak mesec

Vsak mesec iz Savdske Arabije izženejo v povprečju vsaj 10.000 Etiopijcev, letos pa so etiopski predstavniki prosili za moratorij na izgone zaradi pandemije novega koronavirusa. V zadnjih mesecih si je Etiopija prizadevala zagotoviti dovolj prostora za karanteno ljudi, ki se vračajo, in ugotavljati, ali so okuženi.

V centrih v Savdski Arabiji so zaprti tudi Etiopijci in migranti iz drugih držav, ki so jih iz sosednjega Jemna, kjer so delali, pregnali hutijevski uporniki, sporoča Amnesty.

ZN-ova Mednarodna organizacija za migracije (IOM) pravi, da je okoli 2000 Etiopijcev obtičalo na jemenski strani meje, kjer nimajo hrane, vode ali zdravstvene oskrbe.

Amnesty International je savdske oblasti pozvala, naj izboljšajo razmere v centrih, etiopijsko vlado pa, naj čim prej omogoči prostovoljno vrnitev etiopijskih državljanov v domovino.

Do sredine oktobra naj bi Etiopija vrnila 2000 prijetih migrantov, je septembra dejala državna sekretarka na etiopijskem zunanjem ministrstvu Tsion Teklu.

Prejšnji mesec so trije etiopijski migranti francoski tiskovni agenciji AFP dejali, da so etiopijski diplomati migrante, ki so obiskali, opozorili, naj prenehajo govoriti o razmerah v centrih za pridržanje, še poroča BBC.