Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Pravosodno ministrstvo je sporočilo, da so obsojenci zakrivili "teroristična dejanja", poroča BBC.

Obsojenci naj bi priznali zažiganja ognja v goratih obalnih predelih države septembra in oktobra lani. V požarih so umrli trije ljudje.

Organizacije za varstvo človekovih pravic pravijo, da je vlada predsednika Bašarja Al Asada od začetka vojne v Siriji leta 2011 usmrtila več tisoč ljudi. ZN-ovi preiskovalci vojnih zločinov so v nedavnem poročilu zapisali, da so jim očividci dejali, da so oblasti pridržane ljudi usmrtile brez sojenj ali pa po nepoštenih sojenjih na vojaških sodiščih.

Ko so požari izbruhnili, so jih pripisovali vročinskemu valu, ki je bil neobičajno močan za tisti del leta, pa tudi toplim vzhodnim vetrovom in suhemu rastlinju.

Krajevne oblasti so dokumentirale 187 gozdnih požarov v pokrajinah Latakija, Tartus, Homs in Hama, ki so prizadeli 280 mest in vasi, je še sporočilo pravosodno ministrstvo. Ogenj je uničil 13.000 hektarjev kmetijskih zemljišč in 11.000 hektarjev gozdov.

Gozdni požari v vzhodnem Sredozemlju so postali ponavljajoči se dogodek zaradi podnebnih sprememb, ki povečujejo tveganje vročega, suhega vremena.

Svet se je po industrijski revoluciji segrel že za 1,2 stopinje Celzija, temperatura pa bo naraščala še naprej, če države po svetu, še posebej največje onesnaževalke, ne bodo sprejele drastičnh ukrepov za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.