Prizorišče tragedije. Foto: Reuters
Prizorišče tragedije. Foto: Reuters

Po podatkih reševalnih služb je ranjenih več kot 100 ljudi, nekateri navajajo tudi število 150. Več ljudi je v kritičnem stanju. Ranjence so prepeljali v bolnišnice.

Reševalci pa so po končani akciji omagani obležali na prizorišču, številni so objokovali tragedijo pri grobnici na gori Meron, enem najsvetejših judovskih krajev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dogodek označil za "veliko katastrofo" in dejal, da moli za žrtve. Evropska unija in Bela hiša sta izrazili sožalje. Netanjahu je že obiskal prizorišče tragedije in napovedal "resno preiskavo", ki bo zagotovila, da se takšna katastrofa ne bo ponovila nikoli več. "Srce parajoči prizori: ljudi, ki so bili stisnjeni do smrti, med njimi tudi otroci," je dejal novinarjem o videnem na prizorišču.

Za nedeljo je napovedal dan žalovanja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premier Netanjahuju na prizorišču. Foto: Reuters
Premier Netanjahuju na prizorišču. Foto: Reuters

Huda gneča, ki je privedla do stampeda, je nastala, ko se je več deset tisoč ultraortodoksnih Judov zgrnilo pred grobnico rabina iz 2. stoletja Šimona Bara Johaja, kjer je potekala vsakoletna komemoracija Lag B'Omer, ki vključuje celonočne molitve, mistične pesmi in ples.

Na tem najbolj množičnem dogodku v državi od izbruha pandemije se je po podatkih medijev zbralo 100.000 ljudi. Po navedbah organizatorjev je prišlo 650 avtobusov, kar pomeni najmanj 30.000 ljudi. Oblasti so sicer dovolile 10.000 udeležencev.

Samo prizorišče je načeloma ločeno za spole, tragedija naj bi se zgodila na moški strani.

Zaradi omejitvenih ukrepov naj bi bilo na prizorišču manj prostora

Policija je sporočila, da je bila kapaciteta prizorišča podobna kot v prejšnjih letih, vendar so tokrat v sklopu covidnih ukrepov omejili dostop do tradicionalnih kresov, zaradi česar naj bi po navedbah izraelskih medijev nastala večja gneča na preostalih območjih.

Festivala se je udeležilo več deset tisoč ljudi, kot je razvidno brez zaščitnih mask in ohranjanja razdalje. Foto: Reuters
Festivala se je udeležilo več deset tisoč ljudi, kot je razvidno brez zaščitnih mask in ohranjanja razdalje. Foto: Reuters

"Stali smo in čakali na naše prijatelje, da bi šli noter plesat, ko smo naenkrat zagledali reševalce," je za Reuters dogajanje opisal 36-letni Šlomo Katz. "Mislili smo, da gre za alarm, da gre za bombo. Nihče si ni mislil, da bi se lahko tukaj zgodilo kaj takega. Veselje je postalo žalost, velika luč je postala globoka tema," je dejal drug udeleženec.

Priče so povedale, da je v veliki gneči prišlo do pomanjkanja zraka, zaradi česar so nekateri izgubili zavest, razširila se je panika.

Največji dogodek od začetka pandemije

Festival Lah B'Omer ob vznožju gore Meron je največji dogodek, ki je potekal v državi od začetka pandemije. Kljub bojazni širjenja novega koronavirusa se ga je udeležilo več deset tisoč ljudi. Izrael ima sicer najvišjo precepljenost na svetu, zaradi česar so sprostili številne ukrepe.

Smrtonosni stampedo v Izraelu posledica lažnega preplaha