Nazanin Zaghari-Ratcliffe je po izpustitvi iz hišnega zapora v Iranu obiskala babico. Foto: Reuters
Nazanin Zaghari-Ratcliffe je po izpustitvi iz hišnega zapora v Iranu obiskala babico. Foto: Reuters

Britanska opozicijska poslanka iz vrst laburistov Tulip Sidik je pojasnila, da so Zaghari-Ratcliffovi z gležnja odstranili sledilno napravo, a so jo za prihodnjo nedeljo znova pozvali na sodišče. Nazanin Zaghari-Ratcliffe je bila od marca lani, ko so jo izpustili iz zapora, v hišnem priporu v Teheranu.

Britanski zunanji minister Dominic Raab je pozval, naj se Zaghari-Ratcliffovi čim prej omogoči vrnitev na Otok. Kot je dodal, pozdravljajo njeno izpustitev in odstranitev sledilne naprave, vendar je bilo ravnanje Irana z njo po ministrovem mnenju "kruto in nesprejemljivo", poroča BBC. "Morajo jo izpustiti za stalno, tako da se bo lahko vrnila k svoji družini v Združenem kraljestvu. Trudili se bomo z vsemi močmi, da nam to uspe," je dodal Raab.

Kot je pojasnil mož britansko-iranske novinarke, je njegova žena po začasni izpustitvi najprej obiskala babico. Sam v živo ni videl žene od leta 2016, ko je odpotovala iz Združenega kraljestva.

Teheran očita, da je skušala strmoglaviti vlado

Zaghari-Ratcliffovo so leta 2016 aretirali po obisku staršev v Iranu in jo obsodili na pet let zapora zaradi vohunjenja in drugih kaznivih dejanj. Med drugim so ji očitali sodelovanje v prizadevanjih za strmoglavljenje iranske vlade. Sama je obtožbe zanikala in pojasnjevala, da je želela le obiskati starše.

Je pa zaporna kazen zaostrila diplomatske odnose med Veliko Britanijo in Iranom. Prizadevanja britanskih diplomatov niso obrodila sadov, saj Iran ne priznava dvojnega državljanstva.