Množica žalujočih na Trgu svobode (Azadi) v Teheranu. Foto: Reuters
Množica žalujočih na Trgu svobode (Azadi) v Teheranu. Foto: Reuters

Po molitvi na teheranski univerzi se je procesija s krstami Raisija, zunanjega ministra Hoseina Amirja-Abdolahiana in drugih premaknila izpred univerze v smeri Trga svobode na zahodu glavnega mesta. Ulice so bile polne žalujočih, ki so se poslavljali od državnikov. Številni so v rokah držali slike umrlih. Slišati je bilo tudi vzklike "Smrt Ameriki".

"Izgubili smo ugledno osebnost. Bil je zelo dober brat. Bil je učinkovit, sposoben, iskren in resen uradnik," je dejal Hamenej iraškemu predsedniku vlade Mohamedu Šiji Al Sudaniju, ki se je mudil na obisku.

Poleg višjih predstavnikov politike in vojske – žalne slovesnosti so se udeležili tudi najvišji predstavniki revolucionarne garde – so se slovesnosti udeležili tudi tuji gostje, med njimi vodja političnega urada Hamasa Ismail Hanija in predstavnik libanonskega gibanja Hezbolah Naim Kasem.

Hamenej je po nesreči razglasil petdnevno žalovanje, ki bo trajalo do petka. Raisija bodo v četrtek pokopali v šiitskem centru njegovega rojstnega mesta Mašhad. Pogreba se udeležujejo tudi visoki predstavniki držav, prijateljskih do Irana. Med drugim je svojega predstavnika na pogreb poslala tudi Rusija.

Po poročanju BBC-ja sta v Teheran med drugimi prišla tudi pakistanski premier Šehbaz Šarif in delegacija talibanov iz Afganistana.

Medtem ko so podporniki vlade žalovali za Raisijem, so njegovi nasprotniki pozdravili izgubo človeka, ki je bil pomemben del političnega vrha, ki zatira in zapira drugače misleče, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V času konservativne Raisijeve vlade se je v Iranu okrepila represija, številni novinarji in aktivisti pa so bili zaprti.

63-letni Raisi, Amir-Abdolahian in šest drugih so umrli v nedeljo v helikopterski nesreči blizu iranske meje z Azerbajdžanom.

Raisi je predstavljal konservativno in trdo strujo v iranski politiki. Predsednik je bil od leta 2021. Veljal je za potencialnega naslednika 85-letnega ajatole Alija Hameneja.

Dolžnosti predsednika je v skladu z ustavo začasno prevzel podpredsednik Mohamed Mohber, ki mora v roku 50 dni pripraviti vse potrebno za izvedbo predsedniških volitev.

Iranski volivci in volivke bodo novega predsednika države izbirali na volitvah 28. junija. Zunanjega ministra Amirja-Abdolahiana je medtem nasledil njegov namestnik Ali Bageri, ki je bil doslej tudi glavni pogajalec Irana v jedrskih pogajanjih z Zahodom.