Turški policist v Antakyi prenaša ranjenca, ki se je poškodoval v novem potresu. Foto: Reuters
Turški policist v Antakyi prenaša ranjenca, ki se je poškodoval v novem potresu. Foto: Reuters

Evropski sredozemski seizmološki center (EMSC) je sporočil, da je območje na turško-sirski meji dva tedna po uničujočem potresu pri kraju Defne na globini dveh kilometrov stresel nov potres z magnitudo 6,3. Potres so čutili tudi v Libanonu, Egiptu in na palestinskih ozemljih.

Kmalu zatem je sledil še en potres z magnitudo 5,8. Ta je imel epicenter v turškem kraju Samandag, ki leži ob morju, slabih 20 kilometrov vzhodneje od kraja Defne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Župan turške pokrajine Hatay Lutfu Savas je za turške medije povedal, da je po zadnjem potresu nekaj ljudi ujetih pod ruševinami.

Potres je po navedbah očividcev v turški pokrajini Hatay še dodatno poškodoval številne zgradbe. "Mislila sem, da se bo zemlja pod mojimi nogami razklala," je za Reuters povedala Muna Al Omar s 7-letnim sinom v naročju, ki po zrušenju domovanja prebiva v šotoru v središču Antakye.

Prebivalce v Antakyi, ki so pred dvema tednoma ostali brez domovanj, je potres močno prestrašil. Foto: Reuters
Prebivalce v Antakyi, ki so pred dvema tednoma ostali brez domovanj, je potres močno prestrašil. Foto: Reuters

V Siriji ranjenih najmanj 42 ljudi

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu medtem poroča, da je v Siriji ranjenih najmanj 42 ljudi. Številni so med potresom skakali s streh in balkonov hiš, ko so poskušali priti na varno.

V sirskih mestih Salkin, Harem, Idlib, Khirbet Al Juz in na podeželskih območjih blizu Alepa so ranjence poškodovale padajoče opeke in ruševine, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Gre za najhujši potres po uničujočem potresu z magnitudo 7,8, ki je pred štirinajstimi dnevi v Turčiji zahteval več kot 41.000 življenj, je sporočila turška agencija za naravne nesreče Afad. V Siriji je medtem umrlo okoli 6000 ljudi. V dveh tednih so sicer zaznali več tisoč popotresnih sunkov.

Erdogan obljublja 200.000 novih stanovanj

Pokrajino Hatay je sicer drugič po uničujočem potresu danes obiskal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se je srečal z reševalci.

Pred obiskom je napovedal, da bo Turčija v prizadetih enajstih pokrajinah zgradila 200.000 novih stanovanj. Graditi bodo začeli marca.

Izmed 199.739 domov jih bodo več kot 130.000 zgradili v najbolj prizadetih pokrajinah Hatay, Kahramanmaras in Malatya.

Erdogan je dodal, da iz varnostnih razlogov nobena od novih stavb ne bo višja od treh ali štirih nadstropij.

Erdogan se je v Antakyi srečal tudi z ekipo mehiških reševalcev. Foto: Reuters
Erdogan se je v Antakyi srečal tudi z ekipo mehiških reševalcev. Foto: Reuters

Preživeli naj bi se lahko v nova stanovanja vselili v letu dni

Po besedah Erdogana je potres prizadel okoli 118.000 stavb, ki so se podrle, bile močno poškodovane ali pa jih je bilo treba zaradi poškodb nujno porušiti.

Po mnenju strokovnjakov ima Turčija sicer ustrezne predpise glede gradnje, vendar tamkajšnja gradbena podjetja pogosto gradijo stavbe slabe kakovosti, ki močnih potresov ne zdržijo.

"Stavbe bodo zgrajene na trdnih tleh in z uporabo pravih metod," je obljubil turški predsednik in dodal, da bodo nove stavbe zgrajene stran od potresnih prelomnic. "Naše državljane, ki živijo v šotorih in kontejnerskih mestih, bomo v enem letu začeli seliti v trdne, varne in udobne domove," je zagotovil. Po njegovih besedah je država sicer zagotovila zatočišče približno 1,6 milijona ljudem na območju.

Turčija čisti ruševine

Turčija pospešeno čisti ruševine stavb, ki so se porušile ali so bile poškodovane v potresih pred dvema tednoma. Na območje so poslali 13.000 bagrov, tovornjakov in druge opreme.

Število žrtev potresov, ki so stresli jug Turčije in severozahod Sirije, se je medtem povišalo na 41.100 v Turčiji, v Siriji pa 5900, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Po napovedih pristojnih bo žrtev še več. Uničenih in poškodovanih je okoli 385.000 domov, številne prebivalce še pogrešajo.

Ogroženih 356.000 preživelih nosečnic

Med preživelimi je približno 356.000 nosečnic, 226.000 v Turčiji in 130.000 v Siriji, ki potrebujejo takojšen dostop do zdravnika in druge pomoči, je konec tedna opozorila agencija ZN-a za spolnost in reprodukcijo. Okoli 38.000 jih bo rodilo ta mesec. Kot so opozorili, številne nosečnice živijo v začasnih šotoriščih, so izpostavljene nizkim temperaturam ter imajo otežen dostop do čiste vode, kar ogroža njihovo zdravje.

Po koncu reševalnih operacij je na vrsti odstranjevanje ruševin. Foto: Reuters
Po koncu reševalnih operacij je na vrsti odstranjevanje ruševin. Foto: Reuters

Svarila pred širjenjem bolezni

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je medtem posvaril, da bi se po silovitem potresu v Turčiji in Siriji lahko začele širiti nalezljive bolezni. Pri tem so opozorili na bolezni, ki se prenašajo s hrano in vodo, okužbe dihal in okužbe, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem. Lahko bi prišlo tudi do izbruhov bolezni, zlasti med tistimi, ki so nastanjeni v začasnih zatočiščih. Skrbi jih predvsem povečanje primerov kolere v Siriji.

Zdravniki brez meja so sporočili, da je njihov konvoj s 14 tovornjaki prispel na severozahod Sirije, da bi tam pomagali v reševalnih operacijah. Svetovni program za hrano pritiska na upornike, ki imajo pod nadzorom to območje, naj nehajo onemogočati pomoč, ki jo potrebuje več sto tisoč ljudi, ki so ostali v potresu brez strehe na glavo.

Blinken obljubil pomoč

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v nedeljo napovedal nadaljnjo pomoč Turčiji in dejal, da bodo ZDA Ankari pomagale dolgoročno. Ob tem je dejal, da bodo ZDA dale dodatnih 100 milijonov dolarjev ameriške človekoljubne pomoči Turčiji.